Dostupni linkovi

Konfuzija oko Trumpove zabrane da transrodne osobe služe vojsku


Prosvjed protiv nove Trumpove odluke, New York

Bijela kuća još nije odlučila kako će primijeniti odluku predsjednika Donalda Trumpa kojom zabranjuje transrodnim osobama da služe vojsku. Trumpova iznenađujuća odluka na Twitteru odmah je izazvala kritike organizacija za ljudska prava.

Glasnogovornica Sarah Sanders rekla je kako će administracija u dogovoru s Pentagonom odlučiti kako odluku provesti.

"Vlada Sjedinjenih Država neće prihvatiti ili dopustiti transrodnim osobama da služe u bilo kojem svojstvu u američkoj vojsci. Naša vojska mora biti usredotočena na odlučujuću pobjedu i ne može se opteretiti s ogromnim medicinskim troškovima i poremećajima koje bi donijela transrodna osoba", napisao je Trump u srijedu na Twitteru.


Prema procjeni korporacije RAND u vojsci koja ima 1,3 milijuna aktivnih vojnika trenutačno je između 1.320 i 6.630 transrodnih osoba.

Krajem lipnja je ministar obrane Jim Mattis odlučio da se primjena odluke prethodne administracije koja je omogućavala transrodnim pojedincima da služe vojsku, odloži za još šest mjeseci.

Međutim, general Joseph Dunford, zapovjednik glavnog štaba, ranije je izjavio da se ne preispituje sposobnost transrodnih osoba koje su pripadnici oružanih snaga "da li mogu nastaviti služiti vojsku, naravno pod uvjetom da su fizički i mentalno sposobne obavljati svoje dužnosti".

Predsjednik Trump je izjavio da se odluka temelji na njegovim konzultacijama sa generalima.

Reakcije su različite. Tako je bivši ministar obrane Ash Carter, koji je ukinuo zabranu da transrodne osobe služe vojsku, izjavio da se "vojnici mogu birati samo na temelju njihove vojne sposobnosti".

"Svemu ostalom nije mjesto u vojsci", dodao je Carter.

Predsjednik senatskog Komiteta za oružane snage, republikanac John McCain upozorio se da se najave ovakvog tipa ne bi smjele objavljivati na Twitteru.

"Svakom Amerikancu koji zadovoljava trenutne medicinske i vojne standarde trebao bi biti dopušteno da nastavi služiti vojsku", riječi su McCaina.

Novinari su na konferenciji u Bijeloj kući pitali glasnogovornicu Sarah Sanders da li to znači da se vojnici koji se nalaze na bojnom polju moraju odmah vratiti kući.

"Odluka je utemeljena na vojnoj odluci. Ne treba biti ništa više od toga", rekla je Sanders.

Pridobijanje konzervativnih snaga

Iako se odluka opravdava mogućim velikim medicinskim troškovima za transrodne osobe, američki mediji su istraživali tu činjenicu.

Tako je Washington Post skrenuo pažnju na analizu da američka vojska godišnje troši gotovo 42 milijuna dolara na Viagru što je čak nekoliko puta više od procjenjenog troška za medicinsku pomoć transrodnim osobama.

Mediji spekuliraju o razlozima zbog kojih je Donald Trump odaslao ovakvu poruku upravo u trenutku kada se, po svemu sudeći, nad ministrom pravosuđa Jeffersonom Sessionsom nadvija vrlo izvjesni politički kraj, kada je u toku višestruka istrage o predsjednikovoj kampanji i eventualnim vezama s Rusijom, drami u Senatu zbog novog zdravstvenog zakona kojim se želi zamijeniti takozvani Obamacare i zakona o sankcijama Moskvi.

Možda je, piše BBC, administracija odlučila da je ovo dobro vrijeme za promjenu teme u javnosti i pridobijanje konzervativnih snaga na stranu predsjednika.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG