Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump: Kina i Rusija nastoje osporiti moć SAD


Trump: Rusija i Kina su američki rivali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Američki predsjednik Donald Trump predstavio je javnosti novu strategiju nacionalne sigurnosti.

"Osmog novembra 2016. glasali ste da Amerika bude ponovno velika", rekao je Trump podsjećajući da su "prethodne administracije uspostavile nepoštene trgovinske ugovore, da nisu osigurale dovoljno sredstava vojsci, te su ostavile otvorene granice brojnim migrantima koji prijete sigurnosti SAD-a".

"Nacija koja ne štiti svoje granice, ne može zaštititi svoje interese izvan tih granica", rekao je šef Bijele kuće i najavio ukidanje lutrije za zelenu kartu.

U dokumentu o strategiji nacionalne sigurnosti se navodi da se Sjedinjene Države suočavaju sa opasnim svijetom, da su građani SAD-a na prvom mjestu i da Amerika ponovo vodi na svjetskoj sceni.

"SAD će braniti svoj suverenitet, pa čak ako to znači i rizikovanje sporazuma postignutih sa drugim zemljama", dodaje se u dokumentu.

"Militanti Islamske države su gotovo poraženi u Iraku i Siriji, u Afganistanu vidimo prve rezultate, a u Pakistanu želimo vidjeti konkretne rezultate u borbi protiv terorizma. Ujedinili smo naše saveznike u borbi protiv diktature i nuklearnih planova Sjeverne Koreje", rekao je američki predsjednik.

Izjavio je da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji "nastoje da ospore moć Sjedinjenih Država i podriju američku sigurnost i prosperitet".

"Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj", naveo je.

"Suočavamo se s diktaturama koje prijete svijetu, terorizmom, kao i s novim izazovima konkurentskih sila, kao što su Rusija i Kina. Porezi i regulacija u ekonomiji dio su nacionalne sigurnosti", rekao je Trump.

Trumpov stav o nacionalnoj sigurnosti odražava njegove prioritete sagledane u predizbornoj poruci "Amerika na prvom mjestu", koji uključuju zaštitu teritorije i granica SAD-a, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD, navodi Reuters.

Dokument o strategiji nacionalne sigurnosti objavljuje američki predsjednik u pravilu svake četiri godine od predsjednikovanja Ronalda Reagana.

Izvor: Agencije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG