Dostupni linkovi

Trump zove Putina u Washington


Trump je rekao kako se raduje novom sastanku sa Putinom
Trump je rekao kako se raduje novom sastanku sa Putinom

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Donald Trump dao upustva da se pozove ruski predsjednik Vladimir Putina da posjeti Washington na jesen. To je ponovno izazvalo nedoumice, ali i nastavak kritika u javnosti nakon samita u Helsinkiju.

"Predsjednik Trump je zatražiood savjetnika za nacionalnu sigurnostJohna Boltona da pozove predsjednika Putina u posjet", napisala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u četvrtak uvečer na Twitteru.

Dodala je da se "predsjednik u Helsinkiju složio da se nastavi dijalog sigurnosnih službi dviju zemalja".

Sam Trump je ponovio da je samit u Helsinkiju bio "veliki uspjeh" i da se raduje slijedećem sastanku. Kritizirao je i način medijskog izvještavanja o samitu.

"Radujem se novom sastanku kako bi mogli primjeniti neke od stvari o kojima smo razgovarali, uključujući borbu protiv terorizma, internet sigurnost, te sigurnost Izraela, pitanja trgovine, Ukrajine, Sjeverne Koreje i druge teme", naveo je.

Najava Bijele kuće o mogućem posjetu Putina Sjedinjenim Državama iznenadila je i direktora Nacionalne obavještajne službe Dana Coatsa, koji je sudjelovao na sigurnosom forumu u Aspenu. Ovako je tekao razgovor novinarke i Coatsa:

Coats iznenađen Trumpovim pozivom Putinu
Coats iznenađen Trumpovim pozivom Putinu

Novinarka: Imam izvanrednu vijest - Bijela kuća je objavila na Twitteru da Vladmir Putin dolazi u Bijelu kuću na jesen.

Coats: Ponovite to još jednom!

Novinarka: Vladmir Putin dolazi

Coats: Da li sam dobro čuo?

Novinarka: Da

Coats: Okay… To će biti nešto posebno!

Inače malo je detalja o sastanku Trumpa i Putina licem u lice, kojem su prisustvovali samo prevodioci.

"Ne znam što se dogodilo na sastanku", priznao je ranije u Aspenu Dan Coats.

I ruski predsjednik bio je zadovoljan susretom, koji je, po njegovim riječima, bio "vrlo uspješan", te je potvrdio da su postignuti neki "korisni dogovori", ali ih nije specificirao.

Istaknuti kongresmeni i senatori iz obje stranke kritiziraju predsjednika Trumpa, posebno zbog toga što nema zapisa o tome o čemu su točno dvojica predsjednika razgovarali.

Na Twitteru, američki predsjednik je bio posebno oštar bio prema medijima, koji, prema njegovoj tvrdnji, žele "sukob s Moskvom, koji bi mogao voditi i ratu".

No, Trumpove pritužbe idu i na račun Evropske komisije nakon što je Brisel objavio da će Google kazniti sa više od 4 milijarde eura zbog kršenja pravila o tržišnom natjecanju. Oštri komentari američkog predsjednika dolaze uoči posjeta Jean-Claude Junckera, predsjednika Evropske komisije, Washingtonu 25. jula, kada bi se trebalo razgovarati o "unapređenju transatlantske trgovine", te sigurnosnoj politici, borbi protiv terorizma, energetskoj sigurnosti i ekonomskom rastu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG