Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump poziva na jedinstvo i prevazilaženje podjela


Vrijeme je da obnovimo povjerenje među građanima: Donald Trump

Još uvjek izbjegavajući novinare izabrani američki predsjednik Donald Trump u video poruci iz svog kluba na Floridi, gdje će provesti praznike, obratio se naciji pozivajući na jedinstvo svih Amerikanaca, nakon kako je rekao “duge kampanje koja je ostavila puno modrica”.

Njegov kabinet u međuvremenu dobija obrise i osim kontroverznih imenovanja, u njemu su našli mjesta i oni sa kojima je tokom kampanje Trump razmjenjivao oštre uvrede.

Hillary Clinton ne reaguje na pozive da se prekontroliše brojanje glasova u tri države, ali će to pokušati da učini kandidatkinja zelenih Jill Stein.

Došlo je vrijeme da “počnemo liječiti naše podjele” poručio je u još jednoj video poruci, ovoga puta za američki nacionalni praznik, Dan zahvalnosti, novoizabrani predsjednik Donald Trump.

“Molim se da na ovaj Dan zahvalnosti mi počinjemo liječiti naše podjele i idemo naprijed kao jedna zemlja, ojačani zajedničkom svrhom i zajedničkim rezješenjem. Proglašavajući ovaj dan nacionalnim praznikom, predsjednik (Abraham) Lincoln je pozvao Panamerikance da govore jednim glasom i jednim srcem i to je upravo ono što treba da uradimo.“

Trump je priznao da je upravo završena duga politička kampanja ostavila puno modrica i tenzija u zemlji:

“Emocije su svježe i tenzije se ne mogu zaliječiti preko noći, ne može proći brzo na žalost. Ali ispred nas sada imamo šansu da istoriju stvaramo zajedno, da donesemo stvarne promjene u Vašingtonu, stvarnu sigurnost za naše gradove i istinski prosperitet naših zajednica, uključujući i naše unutrašnje gradove, veoma važne meni i našoj zemlji.”

Sa Floride iz Palm Biča, novoizabrani predsjednik je još jednom apelovao na jedinstvo cijele zemlje:

Tranzicioni tim Donalda Trumpa u kojem su intenzivno uključena njegova djeca nastavlja rad
Tranzicioni tim Donalda Trumpa u kojem su intenzivno uključena njegova djeca nastavlja rad

“Ova istorijska politička kampanja je završena, ali sad počinje velika nacionalna kampanja obnove naše zemlje, da bismo u potpunosti obnovili obećanja Amerike, za sav naš narod. Tražim od vas da mi se priključite u tom naporu. Vrijeme je da obnovimo povjerenje među građanima. Jer kada je Amerika jedinstvena ne postoji ništa što ne možemo postići. Apsolutno ništa!”.

Tranzicioni tim Donalda Trumpa u kojem su intenzivno uključena njegova djeca nastavlja rad. "The Guradian" je obajvio da se njegov sin, Donald Trump junior, u Parizu susreo sa pro-ruskom aktivistkinjom iz Damaska, Radnom Kassis, sirijskom prorežimskom političarkom sa snažnim ruskim vezama.

Kassis, prema ocjenama Moskve predvodi sirijsku “patriotsku opoziciju”, ima snažne veze sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i bila je veliki zagovornik ruske intervencije u Siriji.

Na vanjsko političkom planu izabrani pedsjednik Trump je u svoj tim u srijedu uvrstio i dvije žene. Kćer indijskog imigranta, republikansku guvernerku Južne Karoline, Nikki Haley, 44 -godišnjakinju, bez iskustva u spoljnoj politici sa kojom je u predizbornoj kampanji razmjenivao oštre uvrede. Trump je na njen račun jednom izjavio da je “zastiđen”.

Milijarderka i filantrop Betsy DeVos izabrana je za sekretarku za obrazovanje. Ona je pak za Trumpa govorila da je tajkun sa Menhetna “uljez”. I ona je kao i Trump nova u politici, ali je godinama bila aktivna u radu na promjenama javnog obrazovanja u SAD.

Očekuje se još da će se Trumpovom timu pridružiti još jedan milijarder, investitor Wilbur Ross junior, 78-godišnjak, koji bi prema AP-ovim izvorima trebalo da bude sekretar za trgovinu.

Penzionsiani neurohirurg Ben Carson, takođe bi trebalo da bude prvi Afroamerikanac u Trumpovom timu koji će preuzeti dužnost sekretara za stanovanje i urbani razvoj.

Jill Stain će tražiti ponovno prebrojavanje glasova

Sa druge strane kako se prebrajavnje glasova sa izbora finalizuje Trumpova protivkandidatkinja Hillary Clinton je prema najnovijim podacima prešla dva miliona više dobijenih glasova građana SAD od izabranog predsjednika.

Hillary Clinton ne reaguje na pozive da se prekontroliše brojanje glasova u tri države
Hillary Clinton ne reaguje na pozive da se prekontroliše brojanje glasova u tri države

Clinton je time značajno premašila brojke koje su dobili svih prethodnih pet kandidata koji su imali više glasova građana od elektorskog pobjednika izbora u SAD.

Takođe, grupa akademika, advokata i stručnjaka za informacione tehnologije pokušavaju da ubijede tim Hillary Clinton da im se pridruže u njihovim pokušajima da se traži preispitivanje rezultata izbora u tri države, zbog sumnje da su hakerski kompjuterski napadi sa strane uticali na izbore.

Nema, međutim, indikacija sa njene strane da je to voljna učiniti i tražiti novo prebrojavanje glasova.

Ali kandidatkinja Zelene partije, dr. Jill Stein pokušava da sakupi fond od više od dva miliona dolara da bi tražila ponovno prebrojavanje glasova u iste tri države u kojima je pobijedio Trump, a to su Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG