Dostupni linkovi

Trumpova podrška Orbanu uoči parlamentarnih izbora u Mađarskoj


Susret bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i mađarskog premijera Viktora Orbana u Bijeloj kući u Vašingtonu, 13. maj 2019.
Susret bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i mađarskog premijera Viktora Orbana u Bijeloj kući u Vašingtonu, 13. maj 2019.

Mađarski premijer Viktor Orban, uoči možda najznačajnijih izbora u svojoj zemlji u posljednjih deset godina na kojima se suočava s ujedinjenom opozicijom, dobio je podršku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji nastavlja da podržava strane autoritarne lidere, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Trumpova podrška Orbanu uoči parlamentarnih izbora u Mađarskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:39 0:00
Direktan link

Potpuna podrška

Tramp je u ponedeljak, 3. januara, formalno obećao "punu podršku" mađarskom krajnje desničarskom lideru koji se hvali time što je pretvorio svoju zemlju u "iliberalnu državu", napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Orban i njegova stranka su, kako ističe list, konstantno konsolidovali vlast u Mađarskoj slabljenjem nezavisnih i demokratskih institucija u zemlji – ograničavanjem slobode štampe i mijenjanjem izbornih zakona u korist njegove partije, promjenom školskih udžbenika, izmjenom Ustava i sastava pravosuđa.

Dok su ti postupci izazivali zaprepaštenje u Evropskoj uniji (EU), Orban je, ukazuje Njujork tajms, privukao pažnju konzervativnih američkih političkih krugova poslije višegodišnjih agresivnih operacija uticaja kako bi se ojačao njegov imidž u SAD.

Prošle jeseni je Taker Karlson (Tucker Carlson), voditelj s najboljim rejtingom na konzervativnom televizijskom kanalu Foks njuz (Fox News), emitovao svoju emisiju nedjelju dana iz Budimpešte i rekao da Mađarska može da ponudi "mnogo lekcija".

Također, dodaje list, bivši potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) posjetio je Mađarsku prošle godine na konferenciji o konzervativnim vrijednostima, dok Američka konzervativna unija planira skup u toj državi.

‘Snažan i poštovan vođa’

Tramp je izrazio neobičnu podršku na izborima u stranoj zemlji stajući uz Orbana, desničarskog populističkog lidera optuženog za podrivanje demokratije u zemlji i pomijeranje ka autokratiji tokom više od decenije na vlasti, ukazuje Vašington post (The Washington post).

"Viktor Orban iz Mađarske zaista voli svoju zemlju i želi sigurnost za svoj narod", naveo je Tramp u saopštenju 3. januara. "On je uradio moćan i divan posao u zaštiti Mađarske, zaustavljanju ilegalne imigracije, otvaranju radnih mjesta, trgovini i trebalo bi mu i na predstojećim izborima omogućiti da to nastavi. On je snažan vođa i poštuju ga svi. On ima moju punu podršku da ponovo bude izabran za premijera!", istakao je Tramp.

Iako je zagovarao "iliberalnu demokratiju" i postao parija među članicama EU, Orban je, dodaje vašingtonski list, postao miljenik pojedinih s desnog krila u Sjedinjenim Državama. Među njima je i bivši Trampov savjetnik u Bijeloj kući Stiv Benon (Stephen K. Bannon) koji je mađarskog premijera nazvao "najznačajnijim tipom na sceni trenutno".

S druge strane, ističe Vašington post, nakon izgubljene utrke na predsjedničkim izborima 2020. Tramp je ostao djelimično aktivan u politici tako što je često podržavao istomišljenike republikanskih kandidata u izbornim utrkama po Sjedinjenim Državama.

Saradnja s autoritarnim liderima

Trampovo prihvatanje Orbana nije prvi put da bivši predsjednik podupire političku kampanju populističkog stranog lidera optuženog za narušavanje demokratskih normi, ukazuje Politiko (Politico) dodajući kako je Tramp prošlog oktobra podržao kandidaturu za reizbor brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara (Jair).

Tramp je 2019. odobrio Orbanu sastanak u Ovalnom uredu u Bijeloj kući rekavši da je njegov mađarski kolega "uradio ogroman posao na toliko različitih načina". Orban je, dodao je Tramp, "poštovan u cijeloj Evropi" i "vjerovatno je, kao i ja, pomalo kontroverzan. Ali, to je u redu."

Tokom svog predsjedničkog mandata, Tramp se, dodaje američki portal, redovno hvalio svojim odnosom sa autoritarnim liderima, diktatorima i drugim moćnicima na svjetskoj sceni, za razliku od lidera demokratskih zemalja i tradicionalnih saveznika SAD. Prošlog mjeseca je izjavio da su oni s kojima je najbolje sarađivao zapravo bili tirani.

Nasuprot tome, ističe Politiko, Džo Bajden (Joe Biden) je zauzeo oštriju liniju prema Viktoru Orbanu. Uoči njegovog virtuelnog samita za demokratiju prošlog mjeseca, Mađarska je bila jedina članica Evropske unije kojoj američki predsjednik nije uputio poziv.

Najvažniji izbori u posljednjoj deceniji

Nakon što je Orban podržao Trampa u njegovim kandidaturama za Bijelu kuću 2016. i tokom neuspješnog pokušaja 2020., sadašnja Trampova podrška Orbanu dolazi uoči vjerovatno najvažnijih izbora u Mađarskoj u više od 10 godina, ističe Blumberg (Bloomberg).

Mađarski lider se po prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom na parlamentarnim izborima, koji se očekuju u aprilu i koji bi mogli biti najteži sa kojima se Orban suočio u svoja posljednja četiri mandata od povratka na vlast 2010. godine.

Iako je malo vjerovatno da će Trampova podrška uticati na birače u Mađarskoj, za Orbana je to, prema ocjeni Blumberga, potvrđivanje njegovog rada na njegovanju odnosa sa američkom Republikanskom strankom, posebno kao način da se suprotstavi kritikama demokratskih administracija zbog produbljivanja veza sa Rusijom i Kinom i erozije demokratskih standarda.

Odnosi između SAD i Mađarske su se pogoršali nakon Bajdenove pobjede. Bajden je tokom kampanje za predsjedničke izbore 2020. nazvao Orbana nasilnikom, ukazuje Asošiejtid pres (The Associated Press).

Orban i njegova vladajuća stranka Fides (Fidesz) suočit će se s koalicijom od šest opozicionih stranaka koje su se udružile u nastojanju da svrgnu njegovu desničarsku vladu na predstojećim parlamentarnim izborima dok, ističe AP, nedavne ankete ukazuju na tijesnu utrku.

Koalicijski kandidat za premijera Peter Marki-Zaj (Zay) obećao je da će obnoviti narušene saveze zemlje sa Zapadom i optužio Orbana da je izdao svoje saveznike u Evropi, Sjedinjenim Državama i NATO-u.

Šanse ujedinjene opozicije

Šest opozicionih stranaka, od socijaldemokrata do bivše krajnje desnice, ujedinilo se iza autsajdera sa desnice koji ima podršku ljevice, kako bi na ključnom proljetnom glasanju pokušali da pobijede Viktora Orbana, napisao je Gardijan (The Guardian).

Marki-Zaj, koji sebe opisuje kao tradicionalnog katoličkog konzervativca i oca sedmoro djece, tvrdi da je uspio ujediniti opoziciju držeći distancu. "Biračko tijelo – uključujući mene – izvršilo je veliki pritisak na ove opozicione stranke da se ujedine i poraze Orbana", rekao je, ističući da on ne pripada nijednoj od šestorke. "Dakle, da... trebalo im je predugo da to shvate i da ostave po strani nesuglasice."

Uprkos tvrdnjama pojedinih stručnjaka da opozicija nakon više od 15 godina ima stvarnu šansu da pobijedi, Daniel Hegeduš (Hegedus) iz Njemačkog Maršalovog fonda (German Marshall Fund) kaže da većina anketa pokazuje tijesnu političku utrku koja se, kako je rekao, ne odvija ravnopravno već više naginje ka Orbanovom Fidesu.

On kaže da bi udružena opozicija trebala da osvoji barem tri do pet odsto više glasova da bi dobila većinu mandata u mađarskoj skupštini. "To je ogromna razlika i još ne vidimo tu prednost u anketama", rekao je Hegeduš naglasivši da će integritet izbora 2022. biti gori nego 2014. ili 2018., kada su izbori bili "slobodni, ali ne i pošteni". "Ovo je već prljavo takmičenje i biće veliki zadatak za opoziciju da pobijedi", rekao je.

Mađari izlaze na izbore u aprilu ili maju 2022. u utrci koja bi, ističe Gardijan, moglo da obori Orbana, čiji je 11-godišnji eksperiment sa "iliberalnom demokratijom" rezultirao time da je Mađarska postala prva država članica EU koju je nevladina organizacija Fridom haus (Freedom House) označila kao "samo djelimično slobodnu" zemlju.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG