Dostupni linkovi

Bijela kuća: Sally Yates 'izdala ministarstvo pravosuđa'


Yates izjavila kako je dala instrukcije odvjetnicima u Ministarstvu pravosuđa da na sudovima ne brane izvšnu naredbu predsjednika
Yates izjavila kako je dala instrukcije odvjetnicima u Ministarstvu pravosuđa da na sudovima ne brane izvšnu naredbu predsjednika

Američki predsjednik Donald Trump otpustio je vršiteljicu dužnosti ministra pravosuđa Sally Yates pošto je odbila na sudovima braniti zabranu ulaska u zemlju državljana sedam zemalja s muslimanskom većinom.

Trump je također zamijenio i direktora državne Agencije za imigraciju i carinu. Privremena zabrana ulaska građanima zemalja iz sedam zemalja, pa čak i onima koji imaju i zelenu kartu, odnosno trajni boravak u SAD, ili važeće vize, izazvala je brojne proteste u Sjedinjenim Državama, ali i širom svijeta.

Bijela kuća je optužila Sally Yates da je “izdala ministarstvo odbijajući primjeniti zakonsku naredbu koje je donesena kako bi se zaštitili građani Sjedinjenih Američkih Država.“

U saopćenju se ukazuje na njenu slabost po pitanju granica, te izuzetnu slabost po pitanju ilegalne imigracije.

Prethodno je Yates izjavila kako je dala instrukcije odvjetnicima u Ministarstvu pravosuđa da na sudovima ne brane izvšnu naredbu predsjednika.

"Odgovorna sam da na sudovima zastupamo našu obavezu – da poštujemo pravdu i pravičnost. Nisam uvjerena da je braniti izvršnu naredbu u skladu s tim obavezama, niti smatram da je ta uredba zakonita”, napisala je u pismu.

Na njeno mjesto je postavljen Dana Boente, iz Virginije, koji je odmah saopćio da će braniti “zakonite naredbe predsjednika”.

Dana Boente odmah po postavljenju saopćio da će braniti “zakonite naredbe predsjednika”
Dana Boente odmah po postavljenju saopćio da će braniti “zakonite naredbe predsjednika”

Yates, je na mjesto ministrice pravosuđa imenovao Trumpov prethodnik Barack Obama, a na mjestu vršiteljice dužnosti trebala je ostati dok Senat ne potvrdi njenog naslijednika Jeffa Sessionsa. Potvrda Sessionsa imenovanja se očekuje vrlo skoro.

Sedam zemalja na koje se predsjednička naredba odnosi su: Iran, Irak, Libija, Somalija, Sirija, Sudan i Jemen.

Ovaj korak američkog predsjednika doveo je do uličnih protesta, ali i propitivanje legalnosti te odluke, ta na brojne kritike diljem svijeta.

Pred Vrhovnim sudom SAD u Washingtonu 30. januara su prosvjedovali predstavnici demokrata u Zastupničkom domu i Senatu. Oni se protive zabrani ulaska građana sedam zemalja islamskog svijeta, kao i suspenziji dolaska migranata u SAD u idućih 120 dana.

Odluka o privremenoj zabrani ulaska dovela je do uličnih protesta
Odluka o privremenoj zabrani ulaska dovela je do uličnih protesta

“Ovo što je predsjednik uradio nije u interesu sigurnosti. To je nepromišljeno. Da bi se štitio naš Ustav i naši građani, moramo biti jaki i pametni", kazala je šefica demokratske manjine u Kongersu Nansy Pelosi.

Reagirao je i nezavisni senator, nekadašnji demokrat koji je izgubio nominaciju svoje stranke za predsjednika SAD, Bernie Sanders:

“Ovim što je učinio Trump je samo dao municiju džihadistima iz cijelog svijeta koji su rekli svojim ljudima da ih mi u SAD-u mrzimo. Mi ne mrzimo muslimane i želimo da oni to znaju. Dakle, recimo predsjedniku Trumpu - opozovite tu zabranu!"

Iako je do sada bilo neubičajeno da se bivši predsjednik osvrće na odluke aktualnog predsjednika, glasnogovornik Baracka Obame je kazao da se predsjednik "u osnovi ne slaže" s bilo kojom politikom koja diskriminira na temelju religije, dodajući da su "američke vrijednosti u opasnosti."

On je također rekao da je Obama "ohrabren" angažiranjem američkih građana koji su prosvjedovali zbog ovakve politike.

Trump je zamijenio i vršitelja dužnosti direktora državne Agencije za imigraciju i carinu Daniela Ragsdalea. Na njegovo mjesto je postavio Thomasa Homana, koji je bio izvršni direktor u odjelu za provedbu odluka o iseljavanju ilegalnih imigranata u istoj agenciji.

U toj ulozi, Homan je bio zadužen za "za identifikaciju, hvatanje, pritvaranje i uklanjanje ilegalnih stranaca, uključujući i one koji predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost ili su opasnost za javnu sigurnost", navodi se u saopćenju Ministarstva domovinske sigurnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG