Dostupni linkovi

Donald Trump sa Theresom May, protesti širom Londona


Donald Trump i Theresa May su održali poslovni doručak sa američkim i britanskim firmama
Donald Trump i Theresa May su održali poslovni doručak sa američkim i britanskim firmama

Donald Trump, predsjednik SAD-a sastao se sa premijerkom Velike Britanije Theresom May. Dok Trump i May razgovaraju o detaljima novog trgovinskog sporazuma uoči izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, traju protesti u Londonu. Građani Velike Britanije su ogorčeni Trumpovim stavovima o klimatskim promjenama, migrantima, abortusu, naveli su organizatori protesta.

Donald Trump i Theresa May su održali poslovni doručak sa američkim i britanskim firmama, naglašavajući prednosti bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini nakon Brexita.

Mayeva je otvorila diskusiju pomenuvši svoju namjeru da osigura "bilateralni trgovinski sporazum" sa SAD-om, nešto što britanska vlada očajnički želi da utvrdi kako se Velika Britanija kreće ka izlasku iz Evropske unije, prenosi CNN. "Mislim da se velike mogućnosti mogu ugrabiti", rekla je Mayeva. Trump je dodao da postoji prilika da se "značajno prošire" trgovinske veze između dvije zemlje. "Mislim da ćemo imati veoma značajan trgovinski sporazum," naglasio je.

„Vjerujemo u držanje tržišta slobodnim, fer i otvorenim“, kazala je May, a Trump je istakao da su „SAD najveći partner Velike Britanije i obratno“. Sastanku su prisustvovali šefovi američkih i britanskih firmi, kao što su Barclays, Estee Lauder i slično.

Protesti protiv državničke posjete Donalda Trumpa u Londonu
Protesti protiv državničke posjete Donalda Trumpa u Londonu

Istovremeno, održavaju se protesti u nekoliko gradova u Velikoj Britaniji, prenosi BBC. Planirano je da se na protestima u Londonu obrati lider laburista Jeremy Corbyn koji je odbio jučerašnji poziv da prisustvuje banketu u Buchinghamskoj palači. Laburisti su poručili kako je državnička posjeta čast, a da Trump ne zaslužuje tu čast.

Demonstranti kažu da se snažno protive politici američke administracije vezanoj za pravo na abortus, klimatske promjene i rasizam. Dodali su da je Trump rasista, te da ne znaju kada je Britanija postala tako uplašena.

Kabinet premijerke je odbacio sugestije SAD-ovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Johna Boltona, da bi Velika Britanija mogla napustiti svoje evropske saveznike Njemačku i Francusku, tako što će okončati svoju podršku nuklearnom sporazumu sa Iranom nakon Brexita. Podrška Velike Britanije ovom sporazumu ne ovisi od članstva u EU, rekli su zvaničnici, prenosi Guardian.

Trumpova posjeta traje će tri dana. Na kraju prvog dana posjete pohvalio je "vječno prijateljstvo" između Velike Britanije i SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG