Dostupni linkovi

Tramp tvrdi da bi Putin 'za njega' oslobodio novinara Gerškoviča


Novinar Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi, Rusija, 14. decembra 2023.
Novinar Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi, Rusija, 14. decembra 2023.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp objavio je na društvenim mrežama da će iskoristiti svoj odnos sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da novinara Vol strit džurnala Evana Gerškoviča oslobodi iz ruskog zatvora.

Tramp je na svojoj platformi Truth Social napisao da će se to dogoditi "ubrzo nakon novembarskih izbora u Sjedinjenim Državama, kada bude pobijedio Džoa Bajdena i vratio se u Bijelu kuću", piše Rojters, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Evan Gerškovič, reporter Vol strit džurnala, koga drži Rusija, biće pušten skoro odmah posle izbora, ali definitivno pre nego što preuzmem funkciju. On će biti kod kuće, bezbjedan i sa svojom porodicom. Vladimir Putin, predsjednik Rusije, to će učiniti za mene, ali ne za bilo koga drugog, i nećemo ništa platiti", napisao je Tramp.

Tramp nije spomenuo nikakve kontakte sa Putinom, niti je rekao na osnovu čega vjeruje da će ruski lider osloboditi Gerškoviča.

Portparol Trampove kampanje nije odmah odgovorio na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin "nije imao kontakte sa Donaldom Trampom".

Gerškovič je uhapšen u Rusiji u martu prošle godine pod optužbom za špijunažu koju su on, njegov poslodavac i Bajdenova administracija oštro negirali. On je proveo više od godinu dana u moskovskom zatvoru, a nije određen datum suđenja.

Putin je u februaru rekao da je moguće da ga oslobodi u zamjenu za Rusa, koji je u zatvoru u Njemačkoj zbog ubistva.

Peskov je ponovio prethodne izjave Kremlja da kontakti sa Vašingtonom u vezi sa bilo kakvom razmjenom zarobljenika moraju da se obavljaju "u potpunoj tišini i apsolutno diskretno, jer samo tako mogu biti efikasni".

Tokom svog predsjedničkog mandata od 2017. do 2021, Tramp je nekoliko puta izrazio svoje divljenje prema Putinu.

On je 2018. odbio da okrivi ruskog lidera za miješanje u američke izbore 2016, dovodeći u sumnju nalaze američkih obavještajnih službi, zbog čega je kritikovan kod kuće.

Tramp je takođe tvrdio da bi mogao da okonča rat u Ukrajini u roku od 24 sata od povratka u Bijelu kuću, iako nije rekao kako bi to uradio.

XS
SM
MD
LG