Dostupni linkovi

Izabran stručnjak za pregledanje dokumenata zaplijenjenih u Trumpovoj rezidenciji


Bivši predsjednik SAD, Donald Trump
Bivši predsjednik SAD, Donald Trump

Američki federalni sudija Raymond Dearie izabran je da pregleda dokumente koji su zaplijenjeni u istrazi Federalnog istražnog biroa (FBI) tokom pretrage doma na Floridi bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Dearie (78) će biti specijalni stručnjak i odlučiti da li su bilo kakvi dokumenti izvan pravnih ograničenja i zakonskih procedura.

Njega je predložio Trumpov tim a ministarstvo pravde SAD prethodno je reklo da nema primjedbi.

Bivši američki predsjednik je pod istragom zbog korišćenja povjerljivih dokumenata. Zvaničnici ministarstva pravde prethodno su rekli da su dokumenti pohranjeni u domu bivšeg predsjednika u Floridi najvjerovatnije bili sakriveni u naporima da se osujeti istraga FBI-a.

Vlasti kažu da su ovi dokumenti trebali da budu predati u Navionalni arhiv, što je obaveza svakog predsjednika SAD koji napušta Bijelu kuću nakon isteka mandata.

Trump poriče bilo kakve nepravilnosti, navodeći da je kao predsjednik skinuo oznaku povjerljivosti sa svih dokumenata i da su oni bili sigurno čuvani u njegovom domu Mar-a-Lago na Floridi.

Zahtjev za posebnim stručnjakom, nezavisnim advokatom koji odlučuje jesu li neki od dokumenata pokriveni privilegijom advokat-klijent ili izvršna povjerljivost, podnio je Trumpov tim.

Ranije ovog mjeseca, sudija je odobrio Trumpov zahtjev i zabranio američkoj vladi da pregleda ili koristi zaplijenjene materijale za svoju istragu dok se ne završi nezavisna revizija specijalnog stručnjaka

U četvrtak (15. septembar) je američka savezna sudinica Aileen Cannon imenovala Deariea i takođe presudila da ministarstvo pravde ne smije nastaviti s pregledom spisa.

Odjel je ranije rekao da će slučaj iznijeti žalbenom sudu ako sudinica Cannon presudi protiv njihovog zahtjeva.

To znači da će kaznena istraga ministarstva pravde koja je u toku sada biti usporena jer vlada ne može pregledati niti zaplijeniti materijale za svoju istragu dok se posebna glavna revizija ne završi.

Ministarstvo pravde usprotivilo se Trumpovom zahtjevu rekavši da svi predsjednički zapisi zaplijenjeni u FBI-evoj pretrazi Mar-A-Laga 8. avgusta "pripadaju Sjedinjenim Državama, a ne bivšem predsjedniku".

Nije jasno koliko će trajati posebna revizija.

Trumpovi advokati tvrdili su da su neki dokumenti pokriveni privilegijom advokat-klijent, dijelom američkog zakona koji ljudima dopušta da razgovori sa advokatima ostanu privatni.

Njegov pravni tim takođe je zatražio "izvršnu povjerljivost" nad dokumentima, što predsjednicima omogućava da određene komunikacije drže u tajnosti.

Međutim, neki pravni stručnjaci tvrde da su ti potezi samo taktika odugovlačenja postupka, budući da su dokumenti već pregledani.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG