Dostupni linkovi

Trubači zadovoljni Gučom bez narodnjaka


Sa jednog od sabora u Guči prethodnih godina
Sa jednog od sabora u Guči prethodnih godina

Novi pravilnik dragačevskog Sabora trubača nalaže da se u Guči tokom trajanja manifestacije može čuti isključivo trubačka muzika. Na predstojećem, 55. po redu Saboru, neće biti gostovanja poznatih izvođača novokomponovane narodne muzike, kao što je bio slučaj prethodnih godina. Organizatori ističu da na ovaj način Saboru žele da vrate stari sjaj i ugled.

Po rečima Zorana Vučićevića, direktora Centra za kulturu u Guči, ustanove koja se stara o programu Sabora, na saborskim pozornicama, varoškim ulicama, u kafićima i pod šatrama biće zabranjena bilo koja druga muzika osim trubačke.

Da li se ova odluka poštuje kontrolisaće komunalna inspekcija, koja će kažnjavati sve one koji je budu kršili.

Na ovaj korak organizatori su se odlučili nakon što su saznali rezultate ankete univerzitetskih profesora Vladimira Senića i Veljka Marinkovića.

"Jedno od pitanja upravo je bilo: za koju ste vrstu muzike? Preko 85 odsto anketiranih se izjasnilo da je za trubačku muziku. Jako mali procenat, svega desetina ispitanih, izjasnio se za Cecu Ražnatović, Miroslava Ilića I za druge estradne zvezde", kaže Zoran Vučićević.

Bivši direktor Centra za kulturu Adam Tadić, za vreme čijeg su mandata koncerti estradnih zvezda na saboru u Guči postali standard, kaže da je i prethodno rukovodstvo pokušavalo da stane na put novokomponovanoj muzici, ali da to nije bilo moguće, baš kao što, kako ističe, neće ni ove.

"Želja svih nas bila je da na Saboru bude trubačka muzika, ali na manifestaciju dolaze i mnogi drugi ljudi koji, pored trubačke, vole i neku drugu vrstu muzike. Mislim da će odluku tepko moći da sprovedu", smatra Tadić.

Neravnopravna borba

Odluku novog rukovodstva sabora pozdravljaju trubački orkesti i sa juga i sa zapad Srbije.

Bojan Krstić iz Vladičinog Hana kaže da su orkestu proteklih godina vodili neravnopravnu borbu sa etabliranim estradnim imenima.

"Meni je bilo krivo što moj ili bilo koji drugi orkestar sa juga ne može da održi koncert od pola sata ili 45 minuta, a dolaze pevači narodne muzike i plate ih 20.000 ili 30.000 evra. Nama trubačima je bilo krivo zbog toga, ali nismo imali kome da kažemo to", navodi Krstić.

S Krstićem se slaže njegov kolega Gvozden Rosić iz Dragačeva, jedan od nosilaca priznanja ’’Zlatna truba’’. On naglašava da Sabor već godinama nije ono što je bio, jer je postao talac spoznora i estradnih zvezda.

"Svi pričaju da je Sabor izgubio dušu. Samo takmičenje bačeno je u ćorsokak, sve je drugo preče na Saboru. Trubači su u pocepanim opancima i narodnoj nošnji pravili Sabor i doveli su ga do vrhunca. Onda se sve okrenulo, dolaze estradne zvezde kojima tu nije mesto i pivari koji komanduju Saborom", komentariše Rosić.

S druge strane, bivši prvi čovek Sabora Adam Tadić smatra da ova manifestacija gostovanjem novokomponovanih pevača nije izgubila ništa od svoje autentičnosti.

"Ništa Sabor nije izgubio, samo se proširivao. Programske sadržaje je povećavao, proširivao i produbljivao. Ono izvorno što je bilo na prvom saboru, tvrdim da je bilo i prošle godine, na 54. po redu", naglašava Tadić.

A iako je Ministarstvo culture Republike Srbije godinama dotiralo Sabor trubača, resorni ministar Ivan Tasovac nije želeo da se izjašnjava povodom uvođenja novina koje bi trubačkoj smotri u Dragačevu trebalo da vrati barem delić starog sjaja.

"To zaista nije u mojoj nadležnosti. Što se tiče festivala, potpuno je svejedno da li je u pitanju EXIT ili Guča, to su turističke manifestacije. Ja sam čovek koji se bavi kulturom", kaže Tasovac.

Pedeset i peti dragačevski Sabor trubača trajaće sedam dana, od 3. do 9. avgusta.

Ove godine promenjen je stručni žiri na finalnom takmičenju, kao i izbor za članove ovog tela. Sastav žirija neće se znati gotovo do samog takmičenja, kako bi se izbegle sumnje u regularnost.

XS
SM
MD
LG