Dostupni linkovi

Trošenje u institucijama Federacije BiH: Od regresa do auta na dva goriva


Ilustracija
Ilustracija
Revizorski izvještaji, kako državnih, tako i entitetskih institucija u BiH iz godine u godinu pokazuju da se stvari ne mijenjaju kada je u pitanju neracionalno trošenje novca građana. Pa tako, može se praviti bescarinska zona bez prethodne saglasnosti tijela koje je jedino može dati, ugovori vrijede retroaktivno, dogovoreni poslovi plaćaju iako nisu realizovani. Sve to u najsiromašnijoj evropskoj zemlji u kojoj građani političke partije smatraju nakorumpiranijima.

U Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH isti automobil ide i na dizel i benzin. Revizori federalnih institucija su utvrdili da se u razmaku od nekoliko sati na istoj benzinskoj pumpi u Sarajevu u isti automobil sipalo različito gorivo.

Nijedna od 50 kontrolisanih institucija u Federaciji BiH nije dobila pozitivno mišljenje. Sva su sa rezervom, izuzev četiri ministarstva koja su dobila negativnu ocjenu.

Denis Telić, iz CCI koji prati rad Vlade, smatra kako se ovim trebaju pozabaviti tužilaštva:

„Jer se pokazalo da četiri ministarstva prvi put imaju negativan revizorski izvještaj. Ako pogledate po onim tačkama revizorskog izvještaja za negativne ocjene to su loše poslovanje, netransparentno i neodgovorno trošenje sredstava kroz implementaciju različitih poticaja i kroz davanje sredstava prema javnim preduzećima“, kaže Telić.

U Ministarstvu pravde FBiH ugovori se potpisuju godinu dana nakon njihove primjene, što će reći da vrijede retroaktivno, kakav je slučaj s onim o upravljanju željezničkom infrastrukturom. Nisu uplatili u cijelosti ni sredstva naplaćena izdavanjem GSM licenci, a koja su trebala poslužiti kao investicija i biti prebačena u JP Ceste FBiH.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH isplatilo je poticaje, iako program poticaja za poljoprivredu u iznosu od 78,2 miliona maraka nije imao odgovarajućih kriterija.

Umjesto da prihvati kritiku, resorni ministar Jerko Ivanković tvrdi da su revizori pod utjecajem nekih političkih stranaka i uvoznih lobija, ali i da su istrage koje se vode po tužbama za poticaje politički motivirane:

Jerko Ivanković
Jerko Ivanković
„Ministarstvo je na vrijeme napravilo program, na vrijeme uputilo na Vladu Federacije BiH, molilo vladu i urgiralo stalno, jer znamo koliko je važno da taj program bude usvojen na vrijeme. Ali, nažalost, vlada nije bila voljna da usvoji program na vrijeme. Ove istrage koje su vode su politički motivirane, pod političkim pritiskom se rade“, tvrdi ministar.

Karte za koncerte i sportska oprema

Istovremeno, ovo ministarstvo ne dostavlja podatke Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) iako je od njih to traženo, kaže glasnogovornik Ratko Kovačević:

„Do dan-danas nismo dobili podatke o poticajima koji su ostvareni unutar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Jasno i otvoreno se postavlja pitanje: ako ove podatke tražimo duže od dva mjeseca i ne dobijemo ih, kome u ovoj zemlji nije u interesu da ove istražne aktivnosti dođu do kraja?“, kaže Kovačević.

Za to vrijeme Mesna industrija Lijanovići, u kojoj je Ivanković jedan od vlasnika, u centru je istrage o milionskim poreskim utajama u sklopu akcije „Meso“.

Negativan su izvještaj dobili i Ministarstvo za boračka pitanja, te ono rada i socijalne politike.

Ništa bolje nisu prošla ni neka javna preduzeća. Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio je mišljenje sa rezervom. Dijelili su jubilarne naknade, kupovali karte za koncerte i sportsku opremu, mada je dobit za preko 50 % manja od prethodne godine.

Iako su predvidjeli smanjenje dobiti, uposlili su nove radnike, mada sistematizacija radnih mjesta nije prilagođena potrebama.

Također su planirali otvoriti i bescarinsku zonu izvan aerodroma, pa su platili zakup na prostor i zaposlili dva radnika. Prije nego što su uzalud dali novac, nisu tražili prethodnu saglasnost UIO, koja je odbila ovakvu nakanu.

„Moram reći da se bescarinska prodavnica može na aerodromu otvoriti samo na posebno predviđenom dijelu, i to za tranzit putnika u odlasku iz carinskog područja BiH“, kaže glasnogovornik Uprave Kovačević.

Britanac John Bell, nekadašnji je urednik prestižnih emisija iz oblasti turizma koji je bio na čelu mnogih britanskih i međunarodnih turističkih asocijacija kao ekspert za turizam i avijaciju i predavač na nekoliko svjetskih univerziteta, sarajevski je aerodrom okarakterisao je gotovo elitističkim, što košta i samu zemlju:

„Sarajevski aerodrom je skoro pa najskuplji aerodrom u cijeloj Evropi, što je nerazumno. Treba smanjiti takse i obezbijediti pristup aviokompanijama koje nude jeftinije letove. Što više ljudi ove kompanije budu dovodile u BiH, cijela zemlja će imati profita od toga, a ne samo sarajevski aerodrom“, naglašava Bell.

Kompanija BH gas također je od federalnih revizora dobila mišljenje s rezervom jer je priznala obaveze po osnovu glavnice i kamate po ino kreditima od preko 27 miliona KM, a bez relevantne dokumentacije.

I dok prijete isključenjem gasa građanima koji uredno plaćaju, istovremeno nisu tužili neplatiše - Fabriku glinice „Birač“ Zvornik, koja duguje više od 22 miliona KM, i Zvornikstan, čiji je dug skoro tri i po miliona KM.

Iako su u prethodnoj godini poslovali sa gubitkom, u BH gasu su uredno isplatili regres, što, prema mišljenju revizora, nije po propisima.
XS
SM
MD
LG