Dostupni linkovi

Tropski dan u regionu: Kako se čuvati na +40?


Beograd, ilustrativna fotografija

U većem delu regiona veoma su visoke temperature, a prema prognozama, tako će biti i narednih dana. Najviša prognozirana temperatura u nedelju u Srbiji iznosi 39 stepeni, a zbog tropskih vremenskih uslova prognostičari u Srbiji su proglasili crveni meteo alarm.

„Crveni meteo alarm označava da će temperature biti i perko 38 stepeni, a da će u nedelju tokom dana u pojedinim delovima zemlje očekuje i do 40 Celzijusovih stepeni. Prognoziranih 35-40 stepeni odnose se na temperature u hladu dok na suncu mogu preći i 50 stepeni. Dok je subjektivni osećaj za životinje i ljude oko 45 stepeni“, rekao nam je Đorđe Đurić iz prognostičkog centra Weather2umbrella.

Cisterna sa vodom
Cisterna sa vodom

„Najtoplije će biti u delovima Vojvodine, u dolini Velike Morave, na području Beograda, Podrinja i Kolubarskog okruga. Pored vrlo visokih temperatrura očekuju se i vrlo visoke vrednosti UV zračenja čije će vrednosti biti između osam i deset što se takođe podrazumeva vrlo opasnom pojavom, bog čega je i proglašen crveni meteo alarm. To upozorenje se odnosi i na opasnost od šumskih požara. Kako na području Srbije i regiona u prethodnih dvadesetak dana, nije bilo obilnijih padavina, i kako je područje zahvaćeno vrlo visokim temperaturama, postoji velika opasnost od velikih šumskih požara i požara na otvorenom“, objašnjava Đorđe Đurić.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 26. jula, biće sunčano i veoma toplo, a temperature znatno iznad prosečnih vrednosti. Kako najavljuju meteorolozi, visoke temperature potrajaće sve do 2. avgusta, kada se očekuju prvi lokalni pljuskovi.

Tropske vrućine u regionu

BiH u nedelju očekuje veoma vruće vreme sa dnevnom temperaturom i do 41 stepen.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na visok stepen ultraljubičastog sunčevog zračenja.

Tokom dana preovladavaće sunčano, veoma vruće i sparno vreme. Popodne će razvoj oblaka na jugoistoku i u visokoj Hercegovini ponegde usloviti pljuskove sa grmljavinom, a moguć je i grad.

Lekari apeluju: Pazite se Sunca

Zbog najavljenih tropskih vrućina lekari apeluju na građane da se klone Sunca u periodu od 10 do 18 časova. Apel su uputili i Putevi Srbije upozoravajući učesnike u saobraćaju da ne putuju tokom najtoplijeg dela dana, već rano ujutru ili predveče i da se tokom putovanja odmaraju češće nego obično i uzimaju više tečnosti.

Nadležni su zbog visokih temperatura postavili cisterne sa pijaćom vodom u centralnim gradskim zonama Beograda i Novog Sada gde građani mogu potražiti osveženje.


Reportaža sa pijace: Kako sačuvati sir na +40?

Prodavačica sira na pijaci u Priboju
Prodavačica sira na pijaci u Priboju

Visoke temperature koje u pojedinim delovima Srbije ovih dana dostižu i 40 stepeni, zadaju velike probleme proizvođačima sira i kajmaka. Proizvođači sira iz pribojskih, prijepoljskih i sela podno Zlatara, žale se da da sir gubi i na kvalitetu. Zbog suše sve je manje trave za ispašu stoke, pa je i kvalitet mleka lošiji a dodatni problem je i čuvanje ovih nairnica na tropskim temperaturama.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG