Dostupni linkovi

Sahranjen Diego Maradona, trodnevna žalost u Argentini


Buenos Aires, 26. novembar
Buenos Aires, 26. novembar

Hiljade Argentinaca odali su počast preminulom nogometašu Diegu Maradoni u glavnom gradu te zemlje Buenos Airesu. Prolazili su pored kovčega sa njegovim tijelom i kasije ispratili pogrebnu povorku.

Proglašena je trodnevna žalost nakon njegove smrti od srčanog udara u šezdesetoj godini.

Njegov kovčeg na kome se nalazila zastava Argentine i dres sa brojem 10 na leđima bili su izloženi u predsjedničkoj palati u četvrtak, prenosi BBC.

Odlazak Maradone, umetnika fudbala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Redovi fanova su bili toliko dugi da je kovčeg bio izložen nekoliko sati duže nego što je to planirano.

Nakon toga je motorizovana pogrebna povorka prevezla njegovo tijelo na Buena Vista groblje izvan Buenos Airesa. Maradonina porodica, prijatelji i saigrači su prisustvovali privatnoj ceremoniji ranije tokom dana.

Maradona je sa reprezentacijom Argentine osvojio Svjetsko prvenstvo 1986. godine. Od 1977. do 1994. godine odigrao je 91 utakmicu za Argentinu i postigao 34 gola.

On je sa Napolijem osvojio dvije šampionske titule, Kup Italije, Kup Uefa i Superkup Italije.

Sa Bokom je osvojio titulu u Argentini, a sa Barcelonom titulu, Kup i Superkup.

Kao čuvena desetka reprezentacije Argentine bio je poznat po driblingu, lijepim golovima, ali i "Božjoj ruci", kada je 22. juna 1986. godine rukom postigao gol protiv Engleske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva na kome je Argentina trijumfovala.

Maradona je tada bio na vrhuncu slave, a mnogi smatraju da je na toj utakmici dao jedan od najljepših golova u historiji fudbala.

U bogatoj karijeri igrao je za Sevilju i Newll’s Old Boys, a bio je i selektor argentinske reprezentacije. Smatraju ga jednim od najboljih, a neki i najboljim fudbalerom svih vremena.

XS
SM
MD
LG