Dostupni linkovi

Trošanovski: Makedoniji ne odgovara zatezanje sa susedima oko Gruevskog


Tadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski u obilasku renoviranog zatvora Šutka, avgust 2009.
Tadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski u obilasku renoviranog zatvora Šutka, avgust 2009.

Marko Trošanovski, predsednik skopskog Instituta za demokratiju, za ‘Zašto?’ komentariše izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva u kojoj je kritikovao zemlje kroz koje je pobegao bivši premijer Nikola Gruevski koji je dobio politički azil u Mađarskoj.

  • Argumenti

Mislim da je zaista situacija vrlo komplikovana, i da još puno toga treba da se razjasni nakon izvještaja Javnog tužiteljstva u Skoplju i interne kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ono što je vrlo simptomatično je da su zaista makedonske institucije, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, ostavile puno vremena do raspisivanja međunarodne poternice tako da je to na nekin način omogućilo svim ovim zemljama u regionu – Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji – da imaju formalne argumente kako bi opravdali prolazak Gruevskog preko njihovih teritorija.

Kod nas je isto tako sve glasnija i glasnija debata kako je ovo bekstvo Gruevskog ugovoreno, a i pritisak na ministra unutrašnjih poslova da da ostavku je takođe vrlo jak i raste iz dana u dan.

Prošle su dve nedelje i još nemamo nikakve rezultate istrage oko toga kako je bilo moguće da Gruevski pobegne.

U biti, ako je bio nekakav dogovor i prećutna saglasnost makedonskih institucija da Gruevski pobegne, onda mislim da će stvar ostati na argumentima susednih zemalja da nisu mogli ništa da urade.

  • Domaća upotreba

Sa druge strane, premijer Zaev je u dosadašnjem prakticiranju politike pokazao da je vrlo praktičan, pragmatičan političar koji ne bi upropastio bilateralne odnose sa susedstvom, osobito zato što je ovo vrlo važan trenutak za Makedoniju što se tiče evroatlantskih integracija, i kako su sve političke sile sad fokusirane na to svaki dopunski problem otežavao bi taj proces.

Mađarska nam je isto tako je vrlo potrebna da ne kreiramo još jednog neprijatelja u evroatlanstkom procesu, odnosno da pored Grčke i Bugarske nemamo još jednu potencijalnu blokadu u procesu otvaranja pregovora sa EU.

Mislim da će se sve ovo na neki način, u sledećem periodu, stišati i videćemo da li će neko da preuzme odgovornost na višim političkim instancama, pre svega ministar unutrašnjih poslova.

Međutim, ne mislim da će se to negativno odraziti na bilateralne odnose na susedstvom.

Mislim da je ta izjava za domaću upotrebu.

Vlada radi puno toga da prebaci fokus i da na neki način amortizira unutrašnje nezadovoljstvo koje je veliko, frustracija je vrlo jaka.

  • Odgovornost

Mislim da sve što se radi je da se potencijalne tenzije suzbiju, i neke izjave domaćih političara su samo usmerene prema makedonskim građanima i nikako nemaju za cilj da pogoršaju tenzije sa susedstvom.

Cela stvar je vrlo simptomatična, našoj policiji je prvo bilo nemoguće da premijer pobegne a da niko to ne zna, uključujući i ministra unutrašnjih poslova ali i Direkciju za bezbednost i kontraobaveštajne poslove.

Isto tako, nakon što su prvo izdali domaću poternicu trebalo im je nekoliko dana kako bi izdali i međunarodnu poternicu, a baš upravo u tih par dana je Gruevski prešao granice susednih zemalja, što je vrlo simptomatično pošto je bilo očigledno da Gruevski nije u Makedoniji još od prvog dana.

Ova situacija na nikakav način ne može da utiče na proces implementacije ugovora iz Prespe ili ugovora sa Grčkom.

Međutim, insistiranje na odgovornosti Mađarske itekako može da kreira neprijateljstvo kod mađarskih vlasti pa bi oni u budućnosti mogli da se pozivaju na neprofesionalno sudstvo, zavisno sudstvo i ostale probleme političkog sistema koji je u suštini Gruevski kreirao ali koji su sad argument kako bi ona dala politički azil Gruevskom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG