Dostupni linkovi

Bahrein: Trka "Formule 1" u sjeni protesta protiv vlasti


Protesti u Manami 19. aprila
Vlasti Bahreina pojačale su mjere sigurnosti uoči održavanja probnih trka za Veliku trku "Formule jedan". Istovremeno, antivladini demonstranti spremaju „tri dana bijesa“, do 22.aprila, kada se probe održavaju.

U Bahreinu vlada osjetna tenzija u vezi s održavanjem "Formule 1", zbog eskalacije nemira i nasilja.

Članovi tima "Force India" bili su primorani da bježe. Dok su se vraćali sa staze, pored njihova automobila pale su bačene benzinske bombe. Četiri mehaničara u terenskom vozilu našli su se usred sukoba između policije i demonstranata.

Dva člana indijskog tima zatražili su da se vrate kući.

U Bahreinu se više od godinu dana održavaju protesti protiv vladajućeg sunitskog klana Al kalifa. Prošle godine je "Formula 1" otkazala trku nakon što je 35 osoba, među kojima i pet policajaca, poginulo u nemirima.

Sve je jači pritisak aktivista izvan i unutar Bahreina da se trka otkaže i ove godine.
Force India u Bahreinu
Force India u Bahreinu

"Mi nismo protiv Formule 1, naprotiv – svaki djelić našeg društva uživa u tom sportu. Ali smo protiv nagrađivanja diktatora. Formulu 1 vladajuća elita koristi kao reklamu, i to za represivnog dikatora koji vlada zemljom", kaže aktivista organizacije za ljudska prava Nabil Radžab.

U sjeni Arapskog proljeća, probudio se prošle godine i Bahrein. Pobuna je ugušena, ali je kraljevska porodica od tada pod pritiskom da poboljša stanje ljudskih prava i izvrši reforme za većinske šiite, koji optužuju vladajuću sunitsku manjinu za diskriminaciju.

Dopisnici kažu da su demonstranti odlučili koristiti utrke kako bi skrenuli pažnju na svoju kampanju, dok je Vlada odlučna da ih zaustavi.

Ministar za informisanje Bahreina Fahad al-Binali, nakon što je prisutvovao press konferenciji aktivista za ljudska prava je izjavio:

"Postoji manjina koja misli da ugošćavanje Formule 1 vlada koristi za 'pranje loših poteza'. Ali ako pogledate medije, i ovdašnju stvarnost, vidjećete da su stvari potpuno suprotne. Oni koji protestuju koriste utrke da bi svratili pažnju na svoje zahtjeve, jer Formula 1 dovodi u zemlju novinare koji inače nisu tu."

Organizatori Grand Prix Bahreina incidente opisuju kao „izolovane“, a proteste u Manami opisuju kao „ilegalne skupove i druženja“ šiita.
XS
SM
MD
LG