Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zamjenica šefa diplomatije pripremila ostavku


Ana Trišić - Babić
Zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić - Babić uputila je pismo članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću i predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku u kojem ih obavještava da je spremna da podnese ostavku zbog problema u funkcionisanju Ministarstva.

Zamjenica ministra za takvu situaciju optužuje ministra Svena Alkalaja sa kojim od početka mandata nije uspjela naći zajedničku riječ. Uprkos tome, ali i sve većem broju pritužbi bh. državljana koji žive u svijetu na diplomatsko-konzularna predstavništva, u kabinetu člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, čiji je Alkalaj kadar, kažu da su zadovoljni njegovim radom i dosadašnjim zaslugama.


Bosna i Hercegovina vjerovatno je jedina zemlja na svijetu u kojoj ministar i njegov zamjenik uopšte ne komuniciraju. Upravo, to se od početka mandata 2006. dešava u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Zamjenica ministra Ana Trišić - Babić, već godinama upozorava na, kako navodi, teško stanje u Ministarstvu za kojeg okrivljuje svog pretpostavljenog, ministra Svena Alkalaja. Kap je prelila čašu prije dva dana, pa je Trišić - Babić uputila pismo članu bh. Predsjedništva Nebojši Radmanoviću i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodik u kojem ih obavještava da je spremna da podnese ostavku zbog problema u funkcionisanju Ministarstva:

„Jednostavno ne želim da dopustim da kao predstavnik te stranke učestvujem i budem ikebana za laži i podvale ministra Alkalaja. Mislim konkretno na obećanje i na tvrđenje da će prvo BiH dobiti besplatne vize, da se BiH sigurno ukidaju vize, da BiH podnosi kandidaturu za EU.“

Ana Trišić - Babić optužuje Alkalaja i za netransparentno upravljanje budžetskim sredstvima. Prema njenim riječima, samo u prvih šest mjeseci ove godine, Ministarstvo je potrošilo milion eura:

„I ja sad tražim objašenjenje gdje se i i zašto se probio budžet, i to samo u prvih šest mjeseci ove godine.“


Stranačka podrška Alkalaju


Svena Alkalaja na dužnost ministra vanjskih poslova postavila je Stranka za BiH, odnosno njen lider i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. U Silajdžićevom kabinetu kažu da su zadovoljni Alkalajevim radom i dosadašnjim zaslugama. Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut:

„Svjedoci smo činjenice da će BiH gotovo sigurno postati nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. I u svakom slučaju bh. diplomatija u ovom trenutku bilježi velike uspjehe.“

Sven Alkalaj
Ana Trišić - Babić:

„Gospodin Alkalaj nije doprinio nikakvom uspjehu BiH, što je BiH postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti, nego je Poljska odustala i BiH je ostala jedina i istočnoevropskoj grupi. Prema tome, zemlje nisu imale izbora da ikoga prihvate jer je Poljska odustala i ostala BiH.“

U kabinetu drugog člana bh. Predsjedništva Nebojše Radmanovića, kojem je Trišić - Babić uputila pismo, navode da su svjesni situacije u Ministarstvu i okolnosti pod kojim radi zamjenica ministra, ali da u ovom trenutku ona ne treba da podnosi ostavku. S obzirom da je Predsjedništvo BiH zaduženo za vanjsku politiku, Radmanovićev savjetnik Đorđe Latinović najavljuje da će uskoro njegov šef pokrenuti inicijativu u Predsjedništvu za preispitivanje stanja u Ministarstvu vanjskih poslova:

„Znam pouzdano da će on i u konsultacijama usmenim koje ima sa članovima Predsjedništva svakako to pitanje postaviti.“


Dijaspora nezadovoljna


Nisu samo pojedini dužnosnici nezadovoljni radom Ministarstva i njegovog prvog čovjeka. Od Alkalajevog preuzimanja funkcije pojavili su se brojni problemi u funkcionisanju diplomatsko-konzularne mreže. Jedan takav slučaj zabilježili smo krajem prošle godine, kada je naš radio pozvao 55-ogodišnji Ilijas Handan iz Banje Luke koji trenutno živi u Velikoj Britaniji. Ilijas je optužio tamošnju bh. ambasadu tvrdeći kako pljačka Bosance i Hercegovce, jer im po enormnim cijenama naplaćuje pasoše ne dajući nikakve potvrde i račune:

„Ja sam nazvao čovjeka u tri sata, pitam ga pošto su pasoši, da trebam izvaditi sebi, ženi i za troje maloljetne djece. On mi je rekao jednu cijenu. I kad smo mi obavili čitavu proceduru, odjednom je on počeo nešto da računa, računa, računa i odjednom ispadoše duplo skuplji pasoši, tako da sam jedan moj pasoš i pasoš na kojem je bilo troje djece 1.200 maraka platio. Pitamo ga mi: ’Šta je to, kako?’ Kaže: ’Pa poskupili.’ ’Pa kako će poskupiti kad sam te sinoć zvao, rekao si mi toliko?’ Kaže on: ’Sinoć je došlo iz Sarajeva da je poskupilo’.“

Uprkos tome što bh. dijaspora nije zadovoljna diplomatsko-konzularnim mrežama u svijetu, ministar Sven Alkalaj organizovao je početkom sedmice u Sarajevu trodnevnu konferenciju na kojoj su učestvovali svi bh. ambasadori i na kojoj je pohvalio njihov rad:

„Bh. diplomatija je danas ravnopravni i uvaženi partner svih relevantnih zemalja Evrope i svijeta. Ministarstvo vanjskih poslova štiti interese BiH i njenih grđana.“

Sukob šteti imidžu države


Sarajevskoj konferenciji nije prisustvovala Ana Trišić - Babić jer, kako kaže, nije željela da više manipulišu njom, ali i zbog toga što se u vrijeme recesije takva konferencija, za koju se ne zna koliko je koštala, održava.

Mladen Ivanić
Bivši ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić kaže kako su odnosi između ministra i njegove zamjenice presedan, te da itekako utiču na imidž zemlje u svijetu:

„Moje je mišljenje da je to jedna sveopšta blamaža BiH, rekao bih nezabilježena u njenoj dosadašnjoj istoriji.“


Svojevremeno je i SDP u Parlamentu tražio smjenu ministra Svena Alkalaja, ali ne zbog njegovog vođenja Ministarstva, već državljanstva. Alkalaj se, naime, radi dobijanja hrvatskog državljanstva 2006. izjasnio kao Hrvat, a na mjesto šefa bh. diplomatije je imenovan kao predstavnik ostalih naroda. Poslanik Jozo Križanović:

„Zaista je problem što mi imamo loš rad Ministarstva u cjelini i što mi nemamo nikakvih pozitivnih efekata u toj suradnji sa svijetom.“


Uprkos svim navodima i optužbama, jedno je sigurno - Sven Alkalaj ostaće ministar vanjskih poslova do 2010. godine kada se održavaju opšti izbori. I dalje će javnost o jednoj strani njegovih aktivnosti znati samo iz njegovog kabineta, a od njegove zamjenice dobijati sasvim suprotne ocjene.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG