Dostupni linkovi

Dodela Oskara: Trijumf nemog filma "The Artist"


FOTOGALERIJA: Dodela Oskara 2012.

Film "The Artist" trijumfovao je na ovogodišnjoj dodeli Oskara koja je, prema srednjeevropskom vremenu, održana u ranim jutarnjim časovima u Los Anđelesu, sa čak pet osvojenih nagrada Američke filmske akademije.

Francuski crno beli nemi film "The Artist" osvojio je Oskara za najbolji film, Mišel Aznavikius za najboljeg režisera, a Oskar za najbolju mušku ulogu otišao je u ruke glavnog glumca tog filma Žanu Dužardjanu. Osvojio je nagrade i za najbolji kostim i muziku.

"Ja sam najsrećniji reditelj na svetu sada. Hvala vam na tome. Hvala Akademiji i svima vama", kazao je Aznavikius.

“The Artist” je prvi nemi film nominovan za Oskara još od 1928. godine.Dižarden, koji u "The Artist" igra junaka nemih filmova suočenog sa dolaskom zvučnog filma, prvi je francuski glumac koji je dobio Oskara. Među Francuskinjama kojima je to uspelo su Marion Kotijar i Žilijet Binoš.

Na dobre vesti za Francuze, iz Los Anđelesa, reagovao je predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

“To veliki uspeh za francusku kinematografiju i za kvalitet filma zato što
Umjetnik nije jednostavan nemi film, takođe je i crno beli, i to može ubediti
mlade ljude koji vole fim da gledaju Franka Kapru, Ernsta Lubiča, italijanske
filmove i sve crno bele filmove”,
kazao je on.

Film je ranije nagrađen Zlatnim globusom, kao i nagradama američkog udruženja režisera. Jedini francuski režiser koji je do sada dobio Oskara za režiju je Roman Polanski, za film "Pijanista".

Oskara za najbolju žensku ulogu – trećeg u karijeri - dobila je Meril Strip za ulogu u “The Iron Lady”.

„Osećam kako pola miliona Amerikanaca u ovom trenutku govori ’O, ne! Ne opet ona’. Želim da zahvalim svim mojim prijateljima, kolegama... Gledam vas i vidim ceo život ispred sebe. Neke stare i neke nove prijatelje, moje prijatelje. Hvala vam za moju divnu karijeru“, rekla je Meril Strip.

Film Martina Skorsezea koji je imao najviše, čak 11 nominacija, "Hugo", takođe je osvojio pet Oskara i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka, kao i vizuelne efekte.

Asghar Farhadi osvojio je Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja
Asghar Farhadi osvojio je Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja
Najbolji film van engleskog govornog područja je odlični iranski film "A Separation” Asghara Farhadija.

Farhadi je prilikom uruženja nagrade istakao kako je važno da se Iran u ovom trenutku u svetu pominje zbog svoje kulture, a ne zbog politike.

"Mnogi Iranci šrom sveta nas gledaju i mislim da su veoma sretni, ne samo zato što je iranski film osvojio važnu nagradu, nego i zbog toga što u vreme kada se pominju rat i zastrašivanje u veoma agresivnim govorima političara, ime njihove zemlje - Irana- pominje se u drugom kontekstu. Iran se pominje kroz svoju slavnu, drevnu i bogatu kulturu koja je svih ovih godina sakrivena pod teškom prašinom politike. Ponosno predajem ovu nagradu građanima moje zemlje, ljudima koji poštuju sve kulture sveta a preziru odbojnost i netrpeljivost. Hvala vam mnogo."

Oskar za najbolji dokumentarni film otišao je za “Undefeated”, delo TJ Martina, Dena Lindzija i Riča Midlmasa.

Kris Rok je dodelio nagradu za najbolji dugometražni animirani film Goru Verbinskom za “Rango”.

Oskara za epizodnu mušku ulogu dobio je 82-godišnji Kristofer Plamer za “Beginners", kao najstariji glumac koji je ikada dobio ovo priznanje.

Rekorderka po nominacijama, čak 17, dobitnica tri Oskara u karijeri Meril Strip najavila je kratki film o dobitnicima počasnih Oskara i humanitarnih nagrada, Džejmsu Erlu Džonsu, Diku Smitu, Daglasu Tarnbulu i Opri Vinfri.

Uz pesmu “What A Wonderful World” odata je počast preminulim filmadžijama u poslednjih godinu dana...

Ove godine, kao i prethodnih, 84. dodela nagrada je bila prilika za glamuroznu promenadu filmskih radnika na crvenom tepihu. Nagrade su dodeljene prvi put po novim pravilima, sa devet nominovanih filmova.

Sve dobitnike nagrada možete pogledati ovde

VIDEO: Insert iz filma "The Artist"
XS
SM
MD
LG