Dostupni linkovi

Tri teroristička napada: Tunis, Francuska, Kuvajt


Teroristički napad u Tunisu: Najmanje 28 mrtvih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Teroristički napad u Tunisu: Najmanje 28 mrtvih

Predsjednik Francuske Francois Hollande i predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi suglasili su se da nastave i intenziviraju suradnju u borbi protiv terorizma nakon napada u petak u te dvije države, saopšteno je iz kabineta francuskog predsjednika.

Dvojica lidera su razgovarali putem telefona nakon napada u Tunisu gdje je ubijeno 37 turista, više od 20 ljudi ozlijeđeno, i napada u blizini Lyona gdje je jednom čovjeku odsječena glava u blizini pogona za proizvodnju industrijskog plina koji je napadnut.

Policija iz Tunisa uspjela je da uhapsi napadača na hotel u gradu Sousse u Tunisu.

Prema informacijama medija, teroristi su došli do plaže u gumenom čamcu, otvorali vatru iz automatskog oružja i upali u hotel.

Prema izvještajima Radio Tunisa, poginuli su državljani Njemačke i Velike Britanije, a pojedini ruski mediji prenose izjave očevidaca da je u hotelima u Sousseu mnogo ruskih turista.

Jedan od njih tvrdi da su, dolazeći morem, napadači otvorili vatru na plaži.

Prema riječima predsjednika španske vlade Marianoa Rajoya, žrtve napada su turisti smješteni u hotelu "Imperial Marhaba", španskog lanca RIU.

Britanski premijer David Cameron iz Bruxellesa je poručio kako će "Velika Britanija iskazati solidarnost u borbi protiv terorizma", te je najavio je izvanredni sastanak sigurnosnih službi Cobra.

Komercijalni let iz Bruxellesa na putu za Tunis vratio se u polaznu zračnu luku čim su čuli za napad.

Napad na šiitsku džamiju

Prizor nakon napada, Kuvajt
Prizor nakon napada, Kuvajt

Šiitska džamija u Kuvajtu je, također, bila meta napada tokom molitve u petak. U samoubilačkom napadu u centru grada Kuvajta poginula su 24 lica, objavila je kuvajtska televizija, pozivajući se na podatke kuvajtskog Ministarstva zdravlja.

Eksplozija je odjeknula tokom tradicionalne molitve petkom u džamiji Imama Al-Sadeka u četvrti El-Savabir u tom gradu. U napadu je ranjeno više od 100 ljudi.

Eksploziv je aktivirao bombaš-samoubojica koji je bio među vjernicima u zgradi džamije, preliminarne su informacije koje navodi Kuvajtska novinska agencija.

Kuvajtski emir, šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, posjetio je džamiju i osudio napad kao pokušaj prijetnje nacionalnom jedinstvu Kuvajta.

"Meta ovog incidenta je naš unutarnji front, naše nacionalno jedinstvo", rekao je Reutersu kuvajtski emir prilikom posjete ranjenih u bolnici.

Šeik Jaber je, međutim, naglasio da je "to za njih suviše teško" i da je Kuvajt mnogo jači, navodi britanska agencija.

Odgovornost za napad, u saopštenju na društvenim mrežama, preuzela je grupa "Islamska država", navodeći izvijesnog Abu Suleimana al-Muvaheda kao izvršioca.

XS
SM
MD
LG