Dostupni linkovi

Tri razloga zašto Srbija neće osuditi referendum u RS


Dušan Spasojević, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka u Beogradu, analizirao je za Facebook stranicu Radija Slobodna Evropa "Zašto?" zbog čega vlada premijera Aleksandra Vučića i predsednik Srbije Tomislav Nikolić nisu osudili nedeljni referendum u Republici Srpskoj, čije održavanje su Sjedinjene Američke Države i Evropska komisija ocenili protivustavnim i protivdejtonskim, te kakvi koraci su mogu očekivati u narednom periodu.

Balansiranje

Beograd, kao i u drugim slučajevima, pokušava da nađe balans između unutrašnjih potreba, odnosno legitimacije svoje Vlade pred biračkim telom koje je i dalje u dominantnom desnom ili nacionalnom polju i onoga što su zahtevi međunarodne zajednice, odnosno Evropske unije.

Nedovoljno jasna reakcija, a naročito odsustvo osude referenduma je pokušaj da se zadrži ta pozicija balansiranja. U širem smislu, to je opet ta igra između Evropske unije i Rusije i pokušaj da se po ko zna koji put uspostavi nekakva mera.

Pritisak

Srbija je mogla da bude konstruktivnija da je reagovala na vreme i da je pokušala da spreči referendum. Onog momenta kada je stvar otišla predaleko, a to je bilo u momentu kada su se Nikolić i Vučić susreli sa Dodikom u Beogradu, Srbija nije bila u situaciji da jasno i bezuslovno zahteva od njega da odustane od referenduma jer bi to bila prevelika žrtva u odnosu da lokalno biračko telo.

Srbija bi sada mogla da pokuša da izvrši, ako ne zvanični, onda neformalni pritisak na Dodika da bude fleksibilniji i da pokuša da nađe zajednički jezik sa predstavnicima Federacije. Sigurno je da bi taj pritisak bio u značajnoj meri uticajan, ali pretpostavljam da će Srbija u narednih nekoliko meseci nastaviti sa pozicijom manje više regioanlnog ćutanja i ignorisanja.

Signal

Tako će biti sve dok ne dobijemo jasnije signale iz Brisela o tome kako se stvari razvijaju i šta će biti naredni koraci međunarodne zajednice u odnosu na čitav, veoma složen problem Bosne i Hercegovine.

Mislim da ni tada nije realno očekivati da se Srbija priključi reakciji međunarodne zajednice i da će, kada dođe do pritisaka, pre raditi neformalnim putem, nego što će to biti neki zvaničan stav.

Bilo bi mi veliko iznenađenje da čujemo neku nedvosmislenu osudu referenduma od strane zvaničnog Beograda u punom kapacitetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG