Dostupni linkovi

Tri decenije bez Zorana Radmilovića: Remorker glumišta


Zoran Radmilović

Pre tačno 30 godina preminuo je jedan od najpoznatijih i najznačajnijih glumaca sa ovih prostora - Zoran Radmilović. Tri decenije kasnije ostao je jedan od najvoljenijih glumaca, čije replike su i danas deo pop kulture bez obzira na ulogu koju je igrao u svom bogatom opusu.

Tokom svoje filmske, pozorišne i karijere u tv serijama igrao je glavne ili zapažene uloge u filmovima poput "Maratonci trče počasni krug", "Majstori, majstori", "Majstorska radionica", "Radovan III" i "Kralj Ibi". Dugogodišnja partnerka bila mu je legendarna glumica Mira Banjac. Ona u izjavi za RSE kaže da je Zoran Radmilović iza sebe ostavio večan trag.

„Taj jedan vatromet duha koji je gotovo nedostižan za nas okolo bio. On je bio jedan remorker, a mi smo bili ti koji smo za tim tegljačem išli. Zoran nije bio čovek kojeg ste videli na sceni. Privatno je bio mizantrop. Veoma povučen, nije hteo da rasipa taj svoj duh, verovatno je sve to čuvao za scenu koja mu je značila ceo život. To je ono što je obeležilo Atelje. On je, u stvari znak Ateljea 212 i to je nešto što u našoj duši i našim srcima ostaje dok smo živi. Zoran nije sve improvizovao u tom trenutku. Vrlo je mudro radio. Jednom mi je rekao da pre nego što krene na Radovana ili Ibija, on pročita nekoliko naslova u nekoliko novina. Pa i danas kad pogledate svaki naslov može biti jedna cela priča, predstava o nama. Nije hteo da igra u Zaječaru, odakle je, zato što su tamo duhovitiji od njega. Mi smo to znali. Jednog dana dođe njega u klub da traži njegov prijatelj Mika i traži ga na ovaj način - Zoran Radmilović je imao veliki nos i on kaže: ’Da li je tu onaj čovek sa onim incidentom na licu?’ To je ta vrsta finog duha koji su imali Zaječarci. On je to znao i nije hteo da igra u Zaječaru.“

Već 27 godina na Sterijinom pozorju dodeljuje se nagrada za glumačku bravuru koja nosi ime slavnog glumca, a od 1991. ustanovljeno je i priznanje "Zoranov brk" na manifestaciji "Dani Zorana Radmilovića" .

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

XS
SM
MD
LG