Dostupni linkovi

Tri sarajevska dana slavlja


Grad je ukrašen i spreman za turiste za proslavu Nove godine
Grad je ukrašen i spreman za turiste za proslavu Nove godine

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u toku su posljednje pripreme za najluđu noć, doček 2018. godine. Sarajlije i brojne turiste u novu godinu uvest će jedna od najvećih regionalnih estradnih zvijezda, Zdravko Čolić. Osim javnih dočeka, građani Bosne i Hercegovine zainteresirani su i za putovanja, pa će neki od njih novogodišnju noć proslaviti u europskim prijestolnicama, dok su u regiji najpopularnije destinacije Zagreb i Beograd.

U Sarajevo posljednjih dana pristiže sve više domaćih i stranih turista. Mnogi su došli kako bi ovdje proslavili Novu godinu kada će na Trgu Bosne i Hercegovine pjevati jedna od najvećih zvijezda regije, Zdravko Čolić. Sarajlije vjeruju da će biti jednako dobro kao i prošle godine kada je na istom mjestu uz Dinou Merlina slavilo nekoliko tisuća ljudi.

Koncertu u Sarajevu i novogodišnjem provodu raduje se i Zdravko Čolić:

„Radujem se i zahvaljujem što ste mene ove godine predložili. Pošto je Sarajevo moj grad, bez obzira na bilo kakve druge ponude i varijante, ja pripadam ovom gradu i sa zadovoljstvom prihvatam da sudjelujem u sklopu ovog pompeznog dočeka. To je jedna posebna emotivna priča koja nije vezana za finansije, ni za lovu.“

Sarajevo je moj grad: Zdravko Čolić
Sarajevo je moj grad: Zdravko Čolić

Novogodišnja proslava u Sarajevu trajat će tri dana: 30. prosinca ispred sarajevske katedrale koncert će održati studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Prvu noć 2018. godine na Trgu BiH nastupit će bend Crvena jabuka.

„Proširili smo proslavu na tri dana. Imamo sadržaje i 30. i 31. decembra te 1. januara. Vjerujem da ćemo u jednom trenutku i postati ono što težimo da postanemo, a to je centar regije“, podsjeća gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Nedaleko od Sarajeva, na olimpijskoj planini Jahorini, organizira se još jedan javni doček. Goste na platou ispred hotela Bistrica zabavljat će Željko Joksimović koji je gostima obećao sjajan provod:

„Mi ćemo zaista dati sve od sebe kao što to uvek činimo. Bez obzira koliko bude hladno, dobro ćemo se opremiti. Imat ćemo neka topla pića da se malo ugrejemo i, siguran sam, jedan nezaboravan provod koji ćemo dugo pamtiti i prepričavati“, ističe Joksimović.

Glavna pješačka zona - Ferhadija okićena je za Novu godinu
Glavna pješačka zona - Ferhadija okićena je za Novu godinu

Smještajni kapaciteti u Sarajevu dva dana prije Nove godine skoro su u potpunosti popunjeni, kaže Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo:

„U ovom trenutku šetam Ferhadijom, ulice su već pune turista. Prema našim evidencijama, smještajni kapaciteti u Sarajevu su popunjeni u potpunosti kada je u pitanju ovaj centralni dio. Na periferiji grada ima još nekih hotela gdje je juče bila još poneka slobodna soba. Tako da mislimo da će već danas svi smještajni kapaciteti biti popunjeni.Očekujemo preko 100 000 turista na dočeku Nove Godine u Sarajevu“, zaključuje Nermin Muzur.

Dok sve više turista stiže u Sarajevo, neki Bosanci i Hercegovci odlučili su novogodišnje praznike iskoristiti za kratka putovanja, kojih je dosta bilo u ponudi u domaćim turističkim agencijama. Cijene ovise o destinaciji, pa su tako građani mogli birati od putovanja do 100 eura, do onih skupih od preko 700 eura. Od gradova regije, bh. građanima i dalje su najprivlačniji Beograd i Zagreb.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG