Dostupni linkovi

Vasić: Trgovinski rat Srbije i Hrvatske pogađa zemlje regije


Nemanja Vasić
Nemanja Vasić

Trgovinski rat između Srbije i Hrvatske prema prvim podacima koštaće privrednike ove dvije zemlje najmanje 30 miliona eura. Ukoliko potraje znatno će pogoditi privrede i ostalih zemalja u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže kako se kriza preliva u sve zemlje regiona zbog međusobne povezanosti, te apeluje u ime BiH kao i susjedi da se nesuglasice između Srbije i Hrvatske što prije riješe.

RSE: Gospodine Vasiću kakve su posljedice 'trgovinskog rata' između Srbije i Hrvatske za BiH, ali i zemlje u okruženju?

Vasić: Posljedice se odražavaju na cijeli region zbog povezanosti naših ekonomija. Najveće posljedice osjećaju, naravno, privrednici Srbije i Hrvatske, ali i svi oni koji tranzitiraju tim pravcima preko jedne ili druge države. Tako da je nesporno da će i Bosna i Hercegovina imati ogromne štete, jer se time poskupljuje transport, zadržavaju se sirovine i repromaterijali, zbog čega kasni proizvodnja, a time i isporuka proizvoda. Sve to poskupljuje troškove proizvodnje koji će kasnije da se odraze na cijenu proizvoda. Mi smo apelovali i preko privrednih komora da se ovo ludilo što prije završi, jer ako potraje imaće nesagledive posljedice.

RSE: Ima li kamiona iz BiH u ovim kolonama koje su zaustavljene na granicama između Srbije i Hrvatske?


Vasić: Prema našim informacijama ima kamiona koji su krenuli u vrijeme kada se još nije znalo šta se dešava. Sad već traže alternativne pravce koji naravno poskupljuju transport. Informacije koje dolaze od zvaničnih organa Hrvatske su konfuzne, od toga da prevoznici koji idu iz susjednih zemalja mogu preći granicu ukoliko nemaju pasoš Srbije, do toga da niko ne može proći. Zbog toga se prevoznici odlučuju za alternativne pravce što, kako sam već rekao, znatno poskupljuje transport.

RSE: Šta Bosna i Hercegovina može učiniti da umanji štete kad su bh. privrednici odnosno izvoznici u pitanju?


Vasić: U ovom momentu jedino možemo apelovati na zemlje u sukoba, a naše prijatelje, da pokušaju pronaći dogovor da se ovo ludilo prekine, te da se obratimo i Evropskoj uniji, odnosno Evropskoj komisiji koja bi trebala da odigra značajniju ulogu u ovom slučaju, da brže reaguje a ne da prepusti ovim zemljama da same riješe problem.

XS
SM
MD
LG