Dostupni linkovi

Suzavac i hapšenja u Prištini zbog posete predsednice Specijalnog suda


Protest u Prištini 29. novembra 2023. organizovanog zbog posete Ekaterine Trendafilove, predsednice Specijalizovanih veća (Specijalni sud), koji istražuju navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Šest članova vanparlamentarne Socijaldemokratske partije (PSD) uhapšeno je na protestu u Prištini 29. novembra, organizovanom zbog posete Ekaterine Trendafilove, predsednice Specijalizovanih veća (Specijalni sud), koji istražuju navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Tom prilikom je bačen suzavac u blizini hotela gde bi trebalo da se održava sastanak sa civilnim društvom.

Protest je organizovala vanparlamentarna PSD, koja je navela da je policija uhapsila šest njihovih članova, uključujući i lidera te stranke Dardana Molićaja (Moliqaj).

Kosovska policija nije komentarisala ove navode.

Okupljeni su držali transparente sa natpisima "OVK ne može da se sudi", "Trendafilova napolje", te uzvikivali "Dole Specijalni sud".

Hapšenje na protestu zbog dolaska predsednice Specijalizovanih veća (Specijalni sud) Ekaterine Trendafilove, 29.11.2023.
Hapšenje na protestu zbog dolaska predsednice Specijalizovanih veća (Specijalni sud) Ekaterine Trendafilove, 29.11.2023.

"Ovo je pokušaj da se poboljša imidž nepravednog Specijalnog suda", navodi se na Facebook stranici PSD-a.

Predsednik te parije Dardan Molićaj je na protestu, pre nego je došlo do eskalacije, rekao da je cilj okupljanja suprostaviti se poseti Trendafilove Kosovu.

"Svaki put kada smo bili bliži Srbiji i lošim sporazumima sa Srbijom, bilo je progona OVK (Oslobodilačke vojske Kosova). Sud ima mandat da goni samo OVK. Moramo i sprečićemo ovaj sastanak", rekao je Molićaj.

Šta je Trendafilova rekla tokom sastanka u Prištini?

Na sastanku sa civilnim društvom i medijima predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova je rekla da nije došla na političke razgovore.

"Volela bih da (demonstranti) dođu ovde da izraze svoje nezadovoljstvo... Nisam došla na političke diskusije", rekla je ona.

Ona je govorila o sudskim procesima koji se odvijaju u Specijalizovanim većima u Hagu ističući da sudije nikada nisu bile pod političkom uticajem.

"Pritisaka nikada nije bilo i nikada neće biti", rekla je ona.

Trendafilova je rekla da sudije "nikada neće praviti kompromise" za pravednu primenu zakona i istine.

Govoreći o privatnim sednicama koje karakterišu ove sudske procese, Trendafilova je rekla da se odluke o zatvaranju za javnost uvek donose na osnovu zahteva svih strana.

Ovo nije prvi put da se aktivisti PSD-a protive boravku Trendafilove na Kosovu, odnosno i ranije su pokušavali da ometaju i spreče njene sastanke ili konferenciju za novinare.

Specijalizovana veća istražuju navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine. Sedište ovog suda je u Hagu, ali radi u skladu sa zakonima Kosova.

"Strah od zastrašivanja svedoka bio je jedan od razloga zašto je ovaj kosovski sud osnovan u Hagu, a ne u Prištini", navodi se u saopštenju Vlade Holandije 2016. godine.

Trenutno je u toku suđenje u slučaju bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija, Kadri (Veseli) Vesljija, Jakupa (Krasniqi) Krasnićija, te Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi).

Oni su obuhvaćeni istom otpužnicom, a na teret im se stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

XS
SM
MD
LG