Dostupni linkovi

Trećina Crnogoraca u strankama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Da Crnogorci vole da, kako se kaže, bistre politiku to je poznato, takođe evidentno je i da su shvatili da se preko članstva u partiji dolazi do brojnih privilegija i završavaju razni poslovi, pa s toga i ne čudi podatak da je trećina odraslog stanovništva učlanjeno u neku od političkih partija.

No, da li su materijalni interesi jedini razlog što je toliki broj građana u partijama ili tu ima i drugih razloga?

Nedavno su mediji objavili podatak prema kojem preko 150 hiljada crnogorskih građana imaju partijsku knjižicu. To znači da je trećina odraslog, odnosno birački sposobnog stanovništva u političkim partijama.

Prvi komentari i ocjene javnosti zašto je svaki treći građanin u političkim partijama govorili su da je razlog tome interes jer se smatra da se u Crnoj Gori do raznih privilegija, posla, stana ili otvaranja nekog biznisa najlakše dolazi preko članstva u političkoj partiji, u najvećem broju u vladajućim partijama.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da crnogorsko društvo već dugo ima partitokratiju kao dijagnozu i to je značajna prepreka za demokratski razvoj Crne Gore

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

„Naravno da takva klima uvodi dominatno loš obrazac ponašanja u kojem se građani opredjeljuju za članstvo u političkim partijama ne na bazi programa tih partija ili učinaka u reformi društva već a bazi pretpostavljene koristi. Na taj način se dalje proizvodi jedan začarani krug u kojem se ni same partije ne razvijaju kvalitativno jer nemaju potrebu da se na tržištu ističu programima ili učincima ili doprinose unapređenju javnih politika i praksi već njihov fokus ostaje samo na samoodržanju a to rade preko zarobljavanja institucija kojima hrane svoju partijsku infrastrukturu.“

No da li su interesi i jedini, preovlađujući razlog što je tako veliki broj građana uključen u politički život Crne Gore?

Ta priča definitivno ima širi kontekst.

Crnogorci su kroz istoriju ovih prostora prepoznati kao narod koji voli da, kako se to kaže bistri politiku a neće ni propustiti priliku da se aktivno uključe u politički život o čemu svjedoči i podatak od 150 hiljada onih sa članskom kartom neke od partija.

Književnik i publicista Rajko Cerović u izjavi za RSE ovako tumači moguće druge razloge za to

„Taj refleks da ako si blizu vlasti nešto si privilegovan, nešto ćeš zakučiti obilno danas postoji. No, postoje i nešto drugo- da Crnogorci ne pristaju na banalnost , ne pristaju da budu samo zemljoradnici i stočari i zanatalije nego hoće da pripadaju nekim elitama. Otuda i to veliko prisustvo građana u političkim partijama. Oni možda nijesu ni svjesni toliko koliko to nema baš nekog velikog značaja ali pripadaju nekome, imaju svoje lidere i tako dalje.“

Dobra je okolnost što su Crnogorci u tolikom broju zainteresovani za politiku, kaže profesor na Fakultetu političkih nauka Ratko Božović koga oni podsjećaju na antičke Grke i njihov doživljaj učešća građana u političkom životu.

No, kada u cijelu priču uđu pretjerane političke strasti i idolopoklonstvo onda to ne valja , primjećuje Božović

Ratko Božović
Ratko Božović

„Bojim se da ponekada te strasti mogu biti neumerene. Političke strasti su potrebne ali one nisu uvek baš kontrolisane naročito ako se do kraja nema informacija o tome šta je realnost. Loše je kada nema mere u svemu tome jer onda ne može da bude ni odgovornosti. Kada imamo apsolutno opredelenje za lidera, za političku stranku onda je to stračarenje i onda je to problem jer se vidi samo jedna strana, kako bi rekao Đuro Šušnjić. Ne vidi se celina.“

Po broju građana koji su njihovi članovi prednjači DPS u koju je učlanjeno preko 100.000, u manjoj članici vladajuće koalicije - Socijaldemokratskoj partiji SDP 10.087. U opozicionim partijama je značajno manji broj građana - u Socijalističkoj narodnoj partiji imaju oko 20.000 članova, Novoj srpskoj demokratiji 10.245 članova. U Liberalnoj partiji je, prema podacima te partije trenutno 2.600 članova, a u Pokretu za promjene 6.000.

XS
SM
MD
LG