Dostupni linkovi

Ideja stara 17 godina o Mostaru kao glavnom gradu Federacije BiH aktuelizirana je saglasnošću bošnjačke politike za to, koja se provlači kroz medije. Koji su motivi te iznenadne političke saglasnosti: je li riječ o iskrenoj želji za ravnomjernim razvojem Federacije BiH ili se preko proglašenja glavnim gradom želi riješiti dugogodišnji spor hrvatskih i bošnjačkih stranaka oko uređenja tog grada? Postoje i razmišljanja da se time, na mala vrata, zapravo uvodi i tzv. treći entitet.

Iz najjače bošnjačke stranke, SDA, ovih dana su odaslani signali o tome kako ta stranka predlaže da Mostar bude novi glavni grad bh. entiteta Federacija BiH. Mediji napominju kako je ta tema aktuelizirana tokom nedavne posjete lidera SDA Bakira Izetbegovića Mostaru.

Sociolog sa Sveučilišta u Mostaru, prof.dr. Slavo Kukić, uz napomenu da nije zagovornik dejtonskih rješenja, kaže kako – kad je Dejton već tu – onda nema ništa loše u tome da se dio administrativnih funkcija dislocira iz Sarajeva, koje je već glavni grad države BiH. Međutim, dodaje Kukić, ta dislokacija može ići na dobrobit većih sredina – poput Zenice ili Tuzle – ali može ići i na to da se sve koncentrira u jednom mjestu.

"Druga je stvar što bi ta dislokacija stvorila novi prostor etno liderima da upošljavaju svoje ljude. Vi imate sada u Elektroprivredi Herceg-Bosne, nakon promjene Uprave, zaposleno je sedamdesetak novih ljudi. To je isto urađeno u HT-u", podsjeća Kukić.

Husein Špago, foto: Mirsad Behram
Husein Špago, foto: Mirsad Behram

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hercegovačko-neretvanskog kantona, Husein Špago kaže kako ideja da Mostar bude glavni grad Federacije BiH nije loša, u smislu da se Hercegovina izravna sa drugim krajevima tog entiteta.

"To je mač sa dvije oštrice. Što se tiče troškova, sigurno će ih biti i sada ih ima. A ako gledamo iz ovog drugog ugla, da se nešto dešava u Hercegovini, da imamo centar tu, da se zna da se razvija, evo, Federacija u tom smjeru. Svakako, kod zapošljavanja bi se trebalo voditi računa o svim aspektima ravnopravnosti i tako dalje", konstatuje Špago.

U javnosti se takođe stidljivo priča i o tome da je već planirana, u centru Mostara, izgradnja nove zgrade za smještaj Vlade Federacije BiH.

"Tako da će i to vjerovatno doprinijeti činjenici da će se jedan dio novca, koji bi mogao otići u neke druge svrhe, vjerovatno potrošiti na gradnju takvog zdanja, što nužno nije loše za Mostar, da uđe nekakav novac. Međutim, mi ponovo umjesto fabrika gradimo nova administrativna zdanja", komentariše politički analitičar iz Mostara Faruk Kajtaz.

Etnički predznak

Međutim, analitičari upozoravaju kako je vrlo zanimljivo da se kroz medije pušta "priča" o tome da bi Mostar trebao biti glavni grad Federacije BiH, upravo dok se čeka da vodeće hrvatske i bošnjačke stranke maknu se s mrtve tačke i postignu dogovor o uređenju tog grada, čime bi se otvorila mogućnost da se u Mostaru, nakon osam godina, održe lokalni izbori.

Analitičar Faruk Kajtaz kaže kako HDZ i SDA puštaju u javnost izjave da su postigli dogovor o nečemu što od njih sada niko i ne očekuje.

Faruk Kajtaz, foto: Mirsad Behram
Faruk Kajtaz, foto: Mirsad Behram

"Ova ideja oko glavnog grada Federacije zapravo je pokušaj da se javnosti predstavi nekakav dogovor i da on bude na neki način maska za postizanje dogovora oko političkog uređenja Mostara, što je puno važnije", smatra Kajtaz.

"Vjerujem da u nekoj dalekoj političkoj projekciji postoji mogućnost da se na ovaj način izvrši nekakva 'federalizacija' Mostara, pa da se onda Mostar kao glavni grad Federacije posebno tretira u ovom cijelom problemu oko njegovog unutrašnjeg uređenja", dodaje.

Istovremeno, posmatrači bh. političke zbilje kažu da se ideja o glavnom gradu Federacije BiH ponovo pojavljuje u trenutku dok se očekuju ustavne promjene i dok hrvatske stranke zagovaraju i nova teritorijalno-administrativna rješenja.

Prof.dr. Slavo Kukić, u tom kontekstu, ideju o Mostaru kao glavnom gradu Federacije BiH povezuje sa dogovorom lidera HDZ-a i SDA, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

"Ta vrsta dogovora je, međutim, po sebi je problematična, jer se – da tako kažem – diskriminira Tuzla, Zenica, posebice Tuzla i jer ta vrsta dogovora u sebi ima etnički predznak i ona može naprosto dovesti do razmišljanja je li to početak nekih novih procesa koje smo kritizirali, koje kritiziramo", ocjenjuje Kukić.

Neki od Mostaraca s kojima smo razgovarali, o ideji da Mostar bude proglašen glavnim gradom Federacije BiH, kažu:

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG