Dostupni linkovi

Treći dan SFF-a: Predstavljeni učesnici Sarajevo grad filma


Program “Kafa sa...” na Sarajevo Film Festivalu, 8. jul 2012.
Program “Kafa sa...” na Sarajevo Film Festivalu, 8. jul 2012.
Trećeg dana Sarajevo Filim Festivala otvoren je program “Kafa sa...” u okviru kojeg su predstavljeni učesnici projekta Sarajevo grad filma. Riječ je o projektu koji je ovaj festival pokrenuo prije nekoliko godina, a cilj mu je da mladi talenti iz regije sami snime svoj kratkometražni igrani film.

Ove godine u okviru projekta Sarajevo grad filma snimljena su dva filma. Radi se o filmovima “Kružni tok” i “Nešto slatko”, na kojima su radili mladi talenti iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke i Rumunije.

Jelena Gavrilović, studentica režije u Beogradu, režirala je film “Nešto slatko” a za to je dobila priliku jer je na ranijim festivalima bila učesnica Sarajevo Talent Campusa.

Jelena kaže da je kroz ovaj film željela prikazati duh koji se nalazi u zgradama koje su građene u vrijeme socijalizma na teritoriju bivše Jugoslavije. U kombinaciji toga, cilj je bio ispričati priču o današnjem odrastanju u Sarajevu, stanovništvu i njihovom temperamentu.

“Ispričali smo to kroz jednu malu priču koja se mogla snimiti u tri dana. Priča je o djevojčici koja ima deset godina i njenom posljednjem danu koji provodi sa drugom Adom, koji se seli u Frankfukt. U suštini priča je o odrastanju”, kaže Jelena.

Tanja Šljivar, dramaturginja iz Banjaluke autorica je scenarija za film “Nešto slatko”. Kaže da je tema filma univerzalna jer svaki odrastao čovjek može poistovijetiti sa temom.

“ Zamislila sam da se film snima u naselju u kojem sam ja odrasla u Banjaluci. Na kraju je ispalo da snimamo u Sarajevu u naselju Ciglane, što je po meni bolji izbor. Priča je to o ženama bez muškaraca i djevojčici koja također ostaje bez svog najboljeg prijatelja”, istakla je Tanja.

Milena Džambasović iz Srbije bila je producentica na oba filma. Milena kaže da je kao producentica radila na kreativnom dijelu filma, a manje na financijskom.

“Nismo se bavili budžetom, radili smo više sa autorima, i meni je to bilo nezaboravno iskustvo jer mi živimo zajedno tu dok to radimo, dosta se zbližimo i razgovaramo o budućim projektima. To je super iskustvo za buduće koprodukcije", kazala je Milena.

U filmu “Kružni tok” glumio je poznati hrvatski glumac Leon Lučev. Lučev je i jedan od predavača na Sarajevo Talent Campusu od samog početka. Kaže da mu je bilo zadovoljstvo surađivati sa mladim talentima.

“Meni je to super. To je posao kao i svaki drugi. S tim da je film “Kružni tok “ stvarno dobar. Scenarij je jako lijepo napisan. A s druge strane prednost filma je to da su na njemu sudjelovali Grci, Mađari, Hrvati, Bosanci i Rumuni, dakle pet do šest nacionalnosti. Najveće srce Sarajeva su ti filmovi koji se tek počinju rađati, jer neko će možda od ovih autora za par godina biti na nivou Anđeline Joli, Jasmile Žbanić, Aide Begić i treba ih podržati”, kazao je Lučer.

Filmove u okviru Sarajevo grad filma na SFF-u će imati prigodu vidjeti do nekoliko tisuća ljudi, nakon čega će ići i na druge festivale.
XS
SM
MD
LG