Dostupni linkovi

Treća presuda za odštetu zbog ubojstava Srba u Sisku 1991. godine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Violeta Domitrović dobit će, po za sada nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Sisku, 33.500 eura odštete zbog ubojstva oca Mlađe Vile, sisačkog Srbina 24. kolovoza 1991. godine. Njega, njezine stričeve Željka i Dušana i djeda i baku Marka i Evicu ubili su tada pripadnici postrojbe pričuvne hrvatske policije, nakon što je u kavanskog tučnjavi Željko Vila povrijedio jednog Hrvata.

Temelj za presuđenu odštetu je presuda ratnom zamjeniku načelnika Policijske uprave Sisak Vladimiru Milankoviću koji je pred dvije godine po zapovjednoj odgovornosti osuđen zbog ubojstva 23 sisačka civila srpske nacionalnosti, ubojstva jednog ratnog zarobljenika i nezakonito zatvaranje i mučenje deset civila na 10 godina zatvora.

Odvjetnik Violete Domitrović Luka Šušak preuzeo je desetak slučajeva ubijenih sisačkih Srba i u njihovo ime zatražio odštetu. „Ovo je treći dobiveni slučaj, a ostali stoje,“ kaže Šušak za Radio Slobodna Evropa.

„Te slučajeve zakomplicirali su sudovi u Sisku na način da odbijaju tužbene zahtjeve, iako postoji presuda kojom je Vladimir Milanković proglašen krivim. Kaznena presuda obavezuje građanski sud – krivnja je utvrđena i moraju se pridržavati te kaznene presude, a oni se je u nekim slučajevima ne pridržavaju“, objašnjava Šušak.

Temeljem presude Milankoviću već su isplaćene odštete članovima obitelji Dragana Miočinovića i Stanka Marinovića, ubijenih u Sisku rujna 1991. godine. Njihova su tijela tjednima kasnije nađena u Savi u Mačvanskoj Mitrovici, odnosno u Bosanskom Šamcu i tamo pokopana.

Dobar poznavatelj sisačkih prilika, dopisnik „Večernjeg lista“ Danijel Prerad podsjeća da je u ova tri dobivena postupka država morala članovima obitelji isplatiti preko milijun kuna, a da je to tek početak procesa u kome će građani iz državnog proračuna morati plaćati zbog zločina pojedinaca.

„Vladimir Milanković je po presudi osuđen za ubojstvo 23 civila i jednog ratnog zarobljenika i za mučenje više njih. Tu će odšteta u svakom slučaju biti višemilijunska“, kaže Prerad.

Violeta Domitrović, koja je u vrijeme zločina imala 10 godina, i dalje živi u Sisku. Njena starija sestra živi u Beogradu i ne planira tražiti odštetu za ubijenog oca. Od 250.000 kuna (oko 33.5000 eura) dosuđenih Violeti Domitrović, sama odšeta je 220.000, troškovi suđenja 12.500 kuna, i 20.500 kuna naknade troškova za nadgrobni spomenik što su ga ocu podigle kćer Violeta i njena sada već pokojna majka.

U Sisku je od ljeta 1991.do kraja zime 1992.ubijeno između 60 i 100 građana srpske nacionalnosti. Zločine se dugo nije procesuiralo, a i kada je krenulo, osuđen je samo Vladimir Milanković po zapovjednoj odgovornosti. Nitko od počinitelja još nije kažnjen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG