Dostupni linkovi

Treća eksplozija u mojkovačkoj fabrici oružja za godinu i po


Grad Mojkovac

U eksploziji koja se u nedjelju ujutru dogodila u mojkovačkoj fabrici Tara grupe poginula je 52-godišnja Slobodanka Ćorić, a sedam ljudi je povrijeđeno. Posljedice ove nesreće su tragične, ali treba imati u vidu i činjenicu da je ovo već treća eksplozija u toku samo jedne i po godine što ukazuje na eventualno postojanje sistemskog problema: propusta u zaštiti na radu, nepoštovanju propisanih procedura, nekvalifikovanim radnicima...

Sekretar preduzeća Tara Group Radoje Kljajević je nakon nesreće rekao da je do eksplozije došlo u pogonu montaža gdje se u trenutku ekspolozije radilo na montaži pirotehničkih patrona, ali da ne može dati više podataka zbog istrage koja je u toku.

„Uzroci ekplozije nam nijesu poznati”, rekao je Kljajević.

Pored smrtno stradale Slobodanke Ćorić povrijeđeni su i Nada Vujičić, Danijela Vasović, Dragana Vidaković, Olga Grdinić, Vesna Zindović, Tomislav Vidaković i Veselin Smolović.

„Prvo je dovezena radnica Slobodanka Ćorić u bolnicu je došla u teškom stanju, pa je i pored preduzetih mjera reanimacije, preminula. Kod ostalih povrijeđenih radnika radi se o višestrukim povredama mekog tkiva po tijelu, ali su za sada svi u opštem dobrom stanju“, naveo je dežurni hirurg u bjelopoljskoj bolnici dr Milivoje Stijović.

U ponedjeljak nije bilo moguće stupiti u kontakt sa predstavnicima mojkovačke fabrike oružja, a prema medijskim informacijama, fabrika je zatvorena odmah nakon nesreće, a zaposlenima je, navodno, naloženo da se u ponedjeljak jave na posao.

Prema nezvaničnim informacijama, policija zbog nesreće nije nikog privela, a u javnosti je postavljeno pitanje zabrinjavajuće statistike. Naime, za u periodu od samo jedne i po godine, eksplozija koja se desila u nedjelju je već treća u nizu, a do sada, osim manjih novčanih kazni, nije niko odgovarao.

Prva eksplozija se dogodila početkom prošle godine i tada je povrijeđena jedna radnica. Druga je bila oktobra prošle godine, kada je teže povrijeđeno šest radnika.

Ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević smo pitali – da li indikativnim smatra podatak da su se u relativno kratkom roku u mojkovačkoj fabrici oružja Tara dogodile tri eksplozije.

„Ja ne mislim da iza toga stoji... Mislim da je ili nestručnost pri rukovanju ili... Vjerovatno je negdje napravljena greška zbog koje se to desilo. Da bi se to utvrdilo, mora se hitno reagovati i naći rješenje. Mislim da to nema veze sa drugim stvarima. Ne znam kako je u drugim fabrikama oružja, ali pretpostavljam da su te mjere na najvišem nivou. Te mjere se moraju utvrditi. Neshvatljivo je da radeći sa takvim materijalom, mjere opreznosti su mnogo bitne. Pretpostavljam da je poslodavac učinio sve, ali treba vidjeti da li je preduzeto sve što je bilo neophodno da se obezbijedi sigurnost zaposlenih na radnom mjestu. Vidjećemo. Treba sačekati nadležne organe. Veoma je bitno da se jednom na sve to stavi tačka i da se moraju utvrditi uzroci za sva ova tri slučaja uz zadnjih godinu i po dana“, rekao je Kovačević.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG