Dostupni linkovi

Traže li mladi sezonske poslove?


Ilustracija
Ilustracija

Ljetnji raspust je pred srednjoškolcima i studentima, a to je i idealno vrijeme za one koji žele zaraditi tokom ljeta. Konobar, trgovac, sobarica ili radovi u poljoprivredi neki su od sezonskih poslova koji mladima mogu donijeti brojne prednosti, poput plate, osiguranog smještaja i hrane, radno iskustvo, nova poznanstva, ali i preporuke u daljoj karijeri.

Istraživali smo koliko mladi iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine izbjegavaju sezonske poslove ili suprotno koliko rado postaju sezonci.

Mladi ne zaziru od sezonskog posla, može se zaključiti iz odgovora anketiranih mladića i djevojaka u crnogorskom ljetovalištu Budvi. Za neke je sezonski posao samo dopuna džeparca, za druge, pak, put ka osamostaljivanju, a za one koji čekaju posao u struci najbolje iskorišteno vrijeme. Priču iz Budve donosi Jasna Vukićević.

Mladi u Crnoj Gori o sezonskim poslovima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00


Sezonski poslovi na primorju privlačni su mladima iz malih sredina u Srbiji. Oni u svojim gradovima poput Priboja, Prijepolja ili Nove Varoši, mogu naći posao u poljoprivredi, uglavnom da beru maline ili borovnice. Suočeni su i sa problemima rada na crno, nepostojanja omladinskih zadruga, ali i niskih plata. Ono što zarade, kako su rekli našoj Danici Gudurić, najčešće potroše na ljetovanje ili kako bi uplatili kurs nekog stranog jezika.

Mladi u Priboju o sezonskom radu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
Direktan link


Sezonski poslovi su dvojici mladića iz Bijeljine otvorili vrata za stalno zaposlenje. Nisu sjedili skršetnih ruku, već su godinama radili sve vrste poslova koji su im bili ponuđeni, nisu očekivali visoke plate i na kraju se njihova marljivost i skromnost isplatila. Detalje ima Aljoša Ljubojević.

Mladi Bijeljine o senozskim poslovima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00


Kompletnu emisiju "Glasom mladih" možete preslušati ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG