Dostupni linkovi

Istraga sumnjivih transplantacija bubrega u Kliničko-bolničkom centru Zagreb


Transplantacija bubrega u Hrvatskoj moguća je od živih srodnih i nesrodnih darivatelja, ali pod strogom kontrolom, ilustrativna fotografija

Zbog sumnje na prve slučajeve trgovine organima u transplantacijama u Kliničko-bolničkom centru u Zagrebu 2019. godine, inspekcija Ministarstva zdravstva Hrvatske privremeno je zabranila program presađivanja bubrega živih nesrodnih darivatelja u toj medicinskoj ustanovi.

Kako javlja Hrvatska radio-televizija (HRT), u pitanju su darivatelji bubrega iz Srbije i sa Kosova, obojica nižeg socijalnog statusa, a primatelji su muškarci iz Hrvatske.

Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom odvjetništvu, navelo je Ministarstvo u priopćenju.

Iz KBC-a Zagreb su na optužbe da je riječ o trgovini organima odgovorili da se sve transplantacije provode po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb.

“Sve poduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja", navedeno je u priopćenju koje prenosi televizija N1.

U Hrvatskoj je moguće presađivanje organa živih nesrodnih darivatelja. Kontrole su stroge i podrazumijevaju da nesrodni darivatelji moraju proći specifično psihološko testiranje, odobrenje stručnog tima transplantacijskog centra te etičkog povjerenstva zdravstvene ustanove u kojoj se vrši samo presađivanje, navodi HRT.

Samo oglašavanje dostupnosti ili potrebe za organima kažnjivo je zatvorom do tri godine.

"Zakonodavac najstrožom kaznom do 10 godina sankcionira transplantaciju organa posjedovanjem ili posredovanjem ukoliko se zna da je osoba bila žrtva trgovanja ljudima", rekla je za HRT pravnica Nevena Aljinović sa Odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Hrvatska je sa više od 100 transplantacija bubrega godišnje među vodećim zemljama u svijetu, podsjeća Javni servis.

XS
SM
MD
LG