Dostupni linkovi

Prvo presađivanje genetički modificiranog srca svinje u svijetu


Kirurg Bartley PGriffith i pacijent David Bennett (7. siječnja 2022.)
Kirurg Bartley PGriffith i pacijent David Bennett (7. siječnja 2022.)

Muškarac iz Sjedinjenih Država postao je prva osoba na svijetu kojoj je presađeno srce genetski modificirane svinje.

David Bennett (57) sada se odmara nakon eksperimentalnog sedmosatnog zahvata u Baltimoreu, kažu liječnici.

Za transplantaciju se navodi da je posljednja nada za spašavanje života Davida Bennetta, iako još nije jasno koliko će se zaista smatrati uspješnom.

"Bilo je - ili umrijeti ili obaviti transplantaciju", objasnio je Bennett dan pred operaciju.

"Znam da je to pucanj u mraku, ali to je bio moj posljednji izbor", rekao je.

Liječnici Medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu dobili su posebnu dozvolu američkog medicinskog regulatora da izvedu operaciju.

Smatralo se da Bennett ne ispunjava uvjete za transplantaciju srca čovjeka, što je odluka koju često donose liječnici kada je pacijent izuzetno lošeg zdravlja.

Za liječnički tim koji je izvršio transplantaciju ista predstavlja kulminaciju dugogodišnjeg istraživanja i mogla bi promijeniti živote diljem svijeta.

Kirurg Bartley Griffith rekao je da će operacija dovesti svijet "jedan korak bliže rješavanju krize nedostatka organa", objavila je Medicinska škola Sveučilišta u Marylandu. Ta kriza znači da 17 ljudi dnevno u Sjedinjenim Državama umre čekajući na transplantaciju, a navodno ih je više od 100.000 na listi čekanja.

Operacija izvedena u Baltimoreu u Marylandu trajala je više od sedam sati (7. siječnja 2022.)
Operacija izvedena u Baltimoreu u Marylandu trajala je više od sedam sati (7. siječnja 2022.)

O mogućnosti korištenja životinjskih organa za takozvanu ksenotransplantaciju kako bi se zadovoljila potražnja dugo se razmatra. Korištenje srčanih zalistaka svinja već je u praksi.

U listopadu 2021. kirurzi u New Yorku objavili su da su osobi uspješno transplantirali svinjski bubreg. Operacija je u to vrijeme bila do tada najnapredniji eksperiment na tom području.

Međutim, taj primatelj je tom prilikom doživio moždanu smrt bez nade u oporavak.

David Bennett se, međutim, nada da će mu transplantacija omogućiti da nastavi sa svojim životom. Bio je prikovan za krevet šest tjedana prije operacije i prikopčan na aparate koji su ga održavali na životu nakon što mu je dijagnosticirana terminalna bolest srca.

"Radujem se što ću ustati iz kreveta nakon što se oporavim", rekao je prošli tjedan.

TV Liberty: Ima li zdravstvo srca za pacijente?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:45 0:00

Deseti siječnja je priopćeno da Bennett samostalno diše uz nadzor liječnika.

No, što će se točno dogoditi dalje, nije jasno. Svinja korištena u transplantaciji bila je genetski modificirana kako bi se izbacilo nekoliko gena koji bi doveli do toga da Bennettovo tijelo odbaci organ, prenosi agencija AFP.

Griffith je rekao da postupaju oprezno i pažljivo prate Bennetta, dok je njegov sin David Bennett mlađi rekao za Associated Press da je obitelj "u ovom trenutku u nepoznatom".

"Shvaća veličinu onoga što je učinjeno i stvarno shvaća važnost toga", dodao je njegov sin.

"Nikada to nismo radili kod čovjeka i volim misliti da smo mu dali bolju opciju od onoga što bi bio nastavak njegove terapije", rekao je Griffith. "Ali hoće li [živjeti] dan, tjedan, mjesec, godinu, ne znam."

Izvor: AP, AFP
XS
SM
MD
LG