Dostupni linkovi

Transparentnost Srbija traži objavljivanje GRECO izveštaja o korupciji


Demonstranti na protestima u Beogradu s transparentima na kojima je zviždač, decembar 2019.
Demonstranti na protestima u Beogradu s transparentima na kojima je zviždač, decembar 2019.


Organizacija Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Vladu Srbije da što pre odobri objavljivanje svih zaključaka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), ali i da objavi šta će sve učiniti s ciljem rešavanja ne samo onih pitanja koja se tiču izmena propisa, već i njihove primene u praksi.

Na zvaničnoj internet stranici GRECO, izveštaj o Srbiji ima status „poverljivo“ i nije dostupan javnosti. U listi objavljenih odluka piše da je nivo poštovanja preporuka u Srbiji bio „globalno nezadovoljavajući“.

Transparentnost Srbija podseća da je takva ocena bila data i pre tri godine.

„I pre nego što odluka GRECO bude objavljena, očito je da u praksi nije bilo nikakvog napretka kada je reč o usvajanju kodeksa ponašanja narodnih poslanika, povećanja javnosti zakonodavnog postupka i načina na koji se planiraju i sprovode ustavne reforme u oblasti pravosuđa“, navodi TS.

Prema oceni Transparentnosti, činjenica da se krajem 2020. i dalje govori o ispunjavanju preporuka za koje je rok istekao još pre četiri godine, jasno ukazuje da borba protiv korupcije nije bila visoko na listi prioriteta Vlade i Skupštine.

XS
SM
MD
LG