Dostupni linkovi

Transparency prijavio Dodika za navodno finansiranja porodičnih firmi iz budžeta


Firme članova porodice Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH primaju značajne podsticaje iz budžeta
Firme članova porodice Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH primaju značajne podsticaje iz budžeta

Transparency International u Bosni i Hercegovini (BiH) prijavio je Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, zbog, kako se navodi, sukoba interesa. Kao osnov se uzima to što firme u vlasništvu njegove porodice posluju sa državom, te navodno primaju značajne podsticaje iz budžeta.

U saopštenju od četvrtka, 17. marta, u Transparency-ju navode da je prijava upućena državnoj Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa pozvavši je da provede postupak protiv jednog od najviših zvaničnika u zemlji.

U saopštenju su izneseni i podaci po kojima je firma u vlasništvu porodice Dodik dobile u 2021. godini oko 370.000 maraka (185.000 evra) iz Agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda entiteta Republika Srpska (RS).

"Konkretno, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja RS, pravna lica 'Fruit Eco' iz Gradiške, te 'Agro voće' i 'Global Liberty' iz Laktaša, u toku 2021. godine dobijala su pomoć za saniranje štete od mraza, podršku za prodano i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protivgradne mreže i sl.", navode u Transparency-ju.

Dodaje se i da je firma "Ugostiteljstvo Agape" u vlasništvu Dodikove kćerke dobijala u proteklom periodu poslove od Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske u iznosima koji prelaze zakonski dozvoljeni prag od 5.000 konvertbilnih maraka godišnje (oko 2.500 evra).

U Transparency-ju se pozivaju na Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH prema kojima izabrani zvaničnici i njihovi bliski srodnici ne bi smjeli biti dio uprave ili menadžmenta bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore, ili na drugi način posluje, sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti.

"S obzirom na to da sin i kćerka Milorada Dodika posjeduju privatna preduzeća koja posluju sa javnim institucijama, a po odredbi ovog zakona smatraju se bliskim srodnicima, član Predsjedništva BiH nalazi se u situaciji sukoba interesa", stoji u saopštenju.

Transparency BiH je pozvao i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH da prekinu opstrukciju usvajanja novog Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koji bi trebao osigurati nezavisnost komisije koja će ubuduće odlučivati o sukobu interesa.

Novi Zakon o sukobu interesa dio je 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi BiH dobila kandidatski status.

XS
SM
MD
LG