Dostupni linkovi

Transfer dela ligaša u SRS u Subotici


Pristalica SRS-a, 2012.
Pristalica SRS-a, 2012.

Pedesetak članova Lige socijaldemokrata Vojvodine je u Subotici prešlo u redove - ni manje ni više - nego Srpske radikalne stranke (SRS). Kako su prešli put od partije socijaldemokratskog opredeljenja do stranke krajnje desnice čiji je lider Vojislav Šešelj, privremeno oslobodeni haški optuženik koji čeka presudu zbog optužbi za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima?

Iz Lige, međutim, demantuju te navode, napominjući da je reč o nekolicini članova koji su bili pred isključenjem, zbog čega su oni samoinicijativno napustili stranku još pre godinu dana.

Političkih transfera u Subotici poslednjih godina bilo je veoma mnogo, i uglavnom smer je bio isti – iz opozicione prelazailo se u neku od stranaka na vlasti. Stoga je mnogima neshvatljiv potez bivših članova Lige socijaldemokrata Vojvodine da iz ove pređu u Srpsku radikalnu stranku, koja je u Subotici, takođe, van vlasti.

Tranfer je neobičan i ukoliko se uzmu u obzir i programi ovih stranaka i njihova ideološka određenja.

Jedan od bivših ligaša, a sadašnji radikal, Saša Gredeljević, predsednik Skupštine Kluba borilačkih veština "Spartak", ovakvu političku odluku doneo je zbog nezadovoljstva statusom subotičkih sportista, dok, kako kaže, u radikalima vidi potencijal i snagu koja će to izmeniti.

"Sportisti u Subotici su zanemareni, posebno oni koji nisu bliski političkim strankama na vlasti. Kao sportista na sve to gledam drugačije. Ne gledam politički, jer mi je prvenstveno bitno da kada neko nešto obeća to i ispuni. Do sada nijedno obećanje koje smo dobili nije ispunjeno, a tu snagu sada vidim u Srpskoj radikalnoj stranci", kaže Gredeljević.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Predsednik gradskog odbora SRS, Nemanja Šarčević, izjavio je na konferenciji za štampu da prelazak 50 ligaša u njihovu stranku govori da građani u njoj vide prespektivnu političku snagu. Uz to, kako je naveo "činjenica da je 70 odsto članova gradskog odbora SRS nesrpske nacionalnosti, govori da su dobrodošli svi građani željni promena".

"U nama i u našoj stranci ljudi konačno imaju priliku da vide u stranku koja radi na tome da prihvati sve članove koji žele da se priključe našoj borbi za bolji život, kako u samom gradu, tako i u Vojvodini i Srbiji", ističe Šarčević, izražavajući očekivanje da će biti još još takvih prelazaka iz drugih stranaka.

Povodom ovih događaja i izjava, iz Lige socijademokrata Vojvodine saopštili su da je reč o svojevrsnom obmanjivanju javnosti, jer se radi o članovima koji su bili pred isključenjem iz stranke.

Sa druge strane, ističu ligaši, Liga socijaldemokrata Vojvodine uočena je kao ozbiljna pretnja na predstojećim lokalnim i pokrajinskim izborima od brojnih stranaka i pojedinaca. No, iako se nastupi i izjave radikala mogu shvatiti kao deo predizborne kampanje, u ovoj stranci napominju da će se oni koji su izrekli laži na račin LSV naći pred sudom.

Branislav Filipović, profesor na Visokoj školi za strukovne studije, dobar poznavalac ovdašnje političke scene, ovakav događaj ocenjuje kao izaraz poremećenih vrednosti u našem društvu, gde je na delu politizacija profesije umesto profesionalizacije politike.

"U kontekstu opšte histerije prelaženja u vladajuće stranke, uopšte prihvatanja politke kao prakse koja će dovesti do gomilanja dobara, koja je veoma raširena u ovom društvu, prelazak ligaša u SRS deluje čak i bizarno. Očigleno su u pitanju neki unutrašnji motivi progonista ove političke igrarije i tome ne treba pridavati veliku pažnju. Mnogo je važnije to što mnoge stranke koje pređu u opiziciju gube svoje članstvo, i doživljavaju svojevrsnu unutrašnju imploziju prosto zato što nemaju više pristupa nekim resursima. Dakle, politizacija profesije, a ne kako bi trebalo – profesionalizacija politike jeste je veoma zabrinjavajući indikator urušenih i pervertiranih vrednosti", zaključuje Filipović.

XS
SM
MD
LG