Dostupni linkovi

Zgrada državne sigurnosti u Transdnjestru pogođena granatom


Ilustrativna fotografija: kontrolni punkt u Benderu, Transdnjestar 16. april 2012.

Ministarstvo državne sigurnosti u Tiraspolu, glavnom gradu otcjepljene moldavske regije Transdnjestar, pogođeno je nizom eksplozija, navode medijski izvještaji.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citirala je 25. aprila očevidce koji su rekli da su čuli glasne zvukove i da su prozori na obližnjim kućama oštećeni.

Otcjepljena moldavska regija graniči sa Ukrajinom
Otcjepljena moldavska regija graniči sa Ukrajinom

Promet je blokiran u blizini zgrade, izvijestile su RIA Novosti, te su naveli da su prisutni policijski automobili, kao i vozila hitne pomoći i vatrogasnog osoblja.

Objave na društvenim mrežama prikazuju predmet za koji se čini da je granata iz bacača granata koji leži na ulici u blizini ministarstva. Lokalni mediji javljaju da nema informacija o žrtvama.

Televizijska stanica TSV prikazala je raznesene prozore i vrata zgrade te vatrogasce na mjestu događaja. Dužnosnici Ministarstva unutrašnjih poslova otcijepljene regije rekli su da je granata pogodila zgradu, naveli su iz TSV.

Moldavija, koja graniči s Ukrajinom, izgubila je kontrolu nad Transdnjestrom nakon što su lideri otcjepljene regije proglasili nezavisnost 1990.

Ta je deklaracija izazvala rat 1992. između moldavske vojske i pobunjenika u Transdnjestru koje je podržala Rusija koja još uvijek ima oko 1.400 svojih vojnika stacioniranih u ovoj otcjepljenoj regiji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG