Dostupni linkovi

Virtualno putovanje Trans-Sibirskom željeznicom


Ukoliko ste nekad poželjeli ući u vlak jedne od najpoznatijih svjetskih željeznica, Trans-Sibir, od Moskve do Vladivostoka, evo prilike.

Google je kreirao virtualnu trasu, u dužini od 9000 km, gdje možete uživati u slikovitim dijelovima Rusije: sibirskim rijekama, “modrom oku Sibira” - Bajkalskom jezeru, maglovitim Barguzinskim planinama, te stepama.

Sve to omogućuje, u sedmodnevnom putovanju, Google-Rusija u suradnji sa Ruskom željeznicom. Istovremeno vaše kretanje možete posmatrati na Google mapama, gledati satelitske snimke ili uživati u pogledu kroz prozor vlaka.

Konstatin Kuzmin, direktor marketinga Google Rusija kaže da ovaj projekt daje mogućnost ljudima cijelog svijeta da otkriju manje poznate dijelove Rusije.

“Stranci uvijek kažu kako bi rado putovali Rusijom. Ali projekt je zamišljen prvenstveno za Ruse, koji sad imaju puno mogućnosti da putuju u inozemstvo, a samo neki od njih znaju koliko lijepih mjesta postoji u Rusiji,” kaže Kuzmin.

Video pokriva cijelu dužinu putovanja, a o tome što ćete slušati odlučujete sami. To može biti zvuk kotača vlaka, ruska pop muzika ili izazovna melodija balalaiki. Ukoliko vas to ne zadovolji, možete slušati ruske klasike – istina, čitaju ih na ruskom jeziku.

Web stranica omogućava korisnicima da “preskaču” dijelove trase i pogledaju ono što ih najviše zanima, npr. prelaz preko rijeke Volge, sibirijski grad Krasnoyarsk ili Bajkalsko jezero.



Posjetioci mogu “napustiti” vlak i istražiti gradove sa Yelenom Abitayevom, vodičem za ovu priliku. Ona se “zaustavila” i u Ulan Udeu, gradu istočno od Bajkalskog jezera, poznatom po gigantskom spomeniku Lenjinove glave.

“Glava Vladimira Iliča Lenjina je visoka 8 metara, no zašto on nema kapu na njoj? Jednostavno, zbog toga što je ovaj bronzani spomenik težak 42 tone. Takva kapa ne postoji čak ni u Moskvi! Ne treba negirati da je Vladimir Ilič Lenjin bio pametan čovjek,” rekla je Abytayeva.

Ljubitelji ovakvog putovanja mogu gledati svih 150 sati, proći kroz 12 ruskih regija i 87 gradova. Projekt već ima veliki uspjeh tako da Google planira napraviti nešto slično sa drugim dijelovima Rusije.
XS
SM
MD
LG