Dostupni linkovi

Trampov kandidat za ministra pravde podržava istragu o Rusiji


Vilijem Bar na senatskom saslušanju.

Američki Senat najvjerovatnije će potvrditi kandidaturu Vilijema Bara (William Barr) za ministra pravde, ali je on na saslušanju rekao da podržava istragu specijalnog savjetnika Roberta Milera (Roberta Muellera) o mogućem miješanju Rusije u izbore 2016. godine koju će nadgledati i pokazao se kao ozbiljan i nezavisan koji neće tolerisati politički pritisak, pišu mediji.​

Kandidat za državnog pravobranioca – ozbiljan i nezavisan

Prema pisanju Blumberga (Bloomberg), uvodna izjava Vilijama Bara i njegovi odgovori na saslušanju pred američkim Senatom, održanom u utorak, ukazuju da on nije kao većina dosadašnjih kandidata predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump), -- "u pitanju je bivši ministar pravde iz administracije Džordža Buša starijeg (George H.W. Bush)“.

Ističući kako će biti nezavisan, Bar je pred Senatom rekao da je na kraju karijere i da ne traži "političku budućnost“, piše Blumberg, i navodi kako će Bar, kada sazna činjenice o istrazi specijalnog savjetnika Roberta Milera, učiniti ono što misli da je ispravno.

"Barovo opredjeljenje da se predstavi 'nezavisnim i spremnim da radi ispravno' - je vjerodostojno, jer je Bar zapravo ozbiljna osoba. On ima prethodno vladino iskustvo u administraciji koja, bez obzira na svoje nedostatke, uključuje mnoge časne, iskusne i predane javne službenike. Baru treba vjerovati kada kaže da će slijediti zakon, jer on nema šta dobiti ako postupi drugačije.“

Milerov izještaj bi mogao ostati u tajnosti

S druge strane, Vašington post (The Washington Post) ističe kako je Bar 15. januara pred senatskim Odborom za pravosuđe, izjavio da bi dopustio da Robert Miler završi istragu o predsjedniku Trampu, njegovim savjetnicima i ruskom uplitanju u izbore 2016. godine, te da bi njegov izvještaj objavio "u skladu sa propisima“ – odnosno da bi Milerov izvještaj vjerovatno tretirao kao interne dokumente tužilaštva, koji se čuvaju u tajnosti.

WP se osvrće na Barovu kritiku usmjerenu protiv bivšeg direktora FBI-ja, Džejmsa B. Komeja (James B. Comey), odnosno njegovu izjavu iz 2016. - da bivša državna sekretarka i Trampova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima, Hilari Klinton (Hillary Clinton), neće biti optužena zbog korištenja privatnog e-maila za obavljanje vladinih poslova.

"Ako ne namjeravate optužiti nekoga, onda ne izbacujete negativne informacije o toj osobi. To nije način kako Odjel radi”, rekao je Bar pred senatorima.

"Po toj logici, Bar može odlučiti da je neprikladno da Ministarstvo pravde objavi negativne informacije o pojedincima koji nisu optuženi ili koje Miler nije optužio“, piše Vašington post i podsjeća kako je anketa (NPR/PBS NewsHour/Marist), objavljena prošlog mjeseca, pokazala da većina Amerikanaca vjeruje da bi kompletan Milerov izvještaj trebao biti objavljen.

Kvalifikovan po svim standardima

Njujork Tajms (The New York Times) piše da je tokom višesatnog izlaganja i ispitivanja pred Senatom, Bar pokazao razumijevanje politike i svoje iskustvo, te da se očekuje kako će njegova kandidatura biti potvrđena – jer Republikanci kontrolišu Senat, ali i zbog činjenice što su Demokrate duboko sumnjičavi prema Metjuu Vajtekeru (Matthew G. Whitaker), vršiocu dužnosti državnog pravobranioca kojeg je Tramp postavio u novembru prošle godine.

"Bar je kvalifikovan po svim razumnim standardima. Ako on nije kvalifikovan, onda ne znam koga će ikada izabrati”, rekao je senator Lindzi Grejem (Lindsey Graham), republikanac iz Južne Karoline i predsjednik Odbora za pravosuđe u Senatu, prenosi NYT.

U vezi sa Trampovim zahtjevom za finansiranje graničnog zida, koji je doveo do najdužeg zatvaranja vlade u američkoj historiji, Bar je izrazio podršku za proširenje barijera duž granice sa Meksikom u smislu nastojanja rješavanja imigracionog pitanja "zdravim razumom“, ali je, kako piše Njujork tajms, zaobišao pitanja o tome da li bi Tramp zakonski mogao preusmjeriti vojne fondove na izgradnju zida bez odobrenja Kongresa.

On je takođe obećao da će odbiti bilo kakvu naredbu od Trampa da otpusti Milera bez dobrog razloga koji se mogu odnositi na kršenje propisa, navodi list.

"Neću nikome dopustiti da me zastraši pa da učinim nešto za što mislim da je pogrešno, bili to urednički kolegiji, Kongres ili predsjednik. Ja ću učiniti ono za što mislim da je ispravno", izjavio je Bar na saslušanju pred senatskim Odborom za pravosuđe.

Bar smatra da je Rusija prijetnja

Bio je to dobar dan za Bara i za Trampovu administraciju, ali i manje dobar dan za samog Trampa, zbog Barove nepokolebljive podrške specijalnom savjetniku Robertu Mileru, piše CNN.

Bar je pred senatskim Odborom istakao kako se slaže s Milerovom optužbom da su se ruski entiteti miješali u američke predsjedničke izbore 2016. godine, ili da su barem to pokušali, te da ne vjeruje da bi se Miler bavio "lovom na vještice“, kako Tramp najčešće opisuje Milerovu istragu.

"Mislim da su Rusi potencijalni rivali naše zemlje“, rekao je Bar pred senatorima, priznavši da nije stručnjak za vanjsku politiku. Kazao je da ruski predsjednik Vladimir Putin „želi da oslabi američke saveze u Evropi, te da postane jači igrač na Bliskom istoku“, prenosi CNN.

XS
SM
MD
LG