Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ričard Grenel: Trampov čovek u Berlinu


Novoimenovani američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel.

Ričard Grenel (Richard Grenell) je novi ambasador Sjedinjenih Država u Berlinu. Kako navodi Njujork Tajms (New York Times) njegovo imenovanje je potrajalo, ali kada je stigao u Berlin nije gubio vreme kako bi razljutio svoje domaćine.

List podseća da je on prvog dana na poslu tvitovao da nemačke kompanije koje posluju u Iranu trebaju "odmah da se povuku" jer je predsednik Amerike Donald Tramp (Donald Trump) odlučio da se jednostrano povuče iz nuklearnog dogovora sa Iranom.

"Ono što je uradio sledeće je njegov nespretan i uvredljiv intervju za Breitbart u kome je sumirao desničarske tvrdnje: "Trampov američki ambasador izrazio je veliko uzbuđenje zbog talasa konzervativizma u Evropi, rekavši da želi da "osnaži" lidere pokreta," citira taj portal Njujork Tajms.

Njujorški list ocenjuje i da nema sumnje da je Tramp zadovoljan, ali i da ambasadori ne predstavljaju predsednika, već državu i ne bi trebalo da rade na "osnaživanju" nacionalističkih pokreta ili ideja krajnje desnice u drugim zemljama.

"Na potpuno trampovski način, Grenel je insistirao na tome da je pogrešno protumačen,“ navodi list i dodaje da portal Breitbart nije poznat po tačnosti, ali i da sam odabir pro-desnog portala otvara mnoga pitanja o Grenelovoj proceni.

"Možda je nerealno očekivati da bi izaslanik koga je predsednik lično izabrao i koji je ugrozio politički diskurs može biti poštovan ili mudar u izjavama. Ali Grenel ne predstavlja i ne sme da predstavlja Sjedinjene Države,“ zaključuje NYT.

Trampova diplomatija u pravom svetlu

Fajnešl Tajms (Financial Times) postavlja pitanje - u svetu predsednika Trampa, kako izgleda jedan diplomata?

"Tramp je skeptičan kada je reč o savezima i ima viđenje da ono što čini bilo koju drugu zemlju jačom slabi Ameriku,“ stoji u tekstu, u kojem se precizira da trampovski diplomata, drugim rečima, izgleda nešto kao američki ambasador u Nemačkoj.

"Grenel se možda neće ponašati u skladu sa preporukama iz američkog Stejt departmenta. To je toliko istrošeno da mnogi ambasadori jednostavno izleću iz koloseka," piše FT i ocenjuje da on nije naivan, kao i da za njega postoji razumevanje u Trampovom svetu.

"Njegova retorika je u skladu sa shvatanjem da je svetski poredak zasnovan na pravilima i da je usmeren protiv SAD“, dodaje list.

Fajnenšl tajms navodi i da Nemačka ima ograničene mogućnosti za direktan odgovor na ne-diplomatsko ponašanje Grenela.

"Nemačka bi trebalo da demonstrira ono što lidersko rukovodstvo može da ispuni. Evropa, sa Nemačkom na čelu, mora da ostane na strani dogovora sa Iranom i da čvrsto odgovori na Trampove tarife“.

Trampov izaslanik u Nemačkoj želi širiti propovedi u Evropi

Grenelovu izjavu da apsolutno želi osnažiti druge konzervativce širom Evrope analizira i Politiko (Politico). "Mislim da je izbor Donalda Trampa osnažio pojedince i ljude da kažu da ne mogu samo dozvoliti političkoj klasi da određuje pre nego što se izbori održe, ko će pobediti i ko treba da vodi".

"Grenel je ciljao na političke i medijske institucije, pozivajući konzervativce da prihvate veoma moćan trenutak kada možete shvatiti sposobnost da vidite mimo razmišljanja većine iz elitne skupine koja vam govori da nemate nikakvu šansu da pobedite ili da nikada nećete pobediti ili ti se već u samom početku ismijavaju," navodi portal.

"Zlatno pravilo diplomatije je da ambasadori ne smeju da se mešaju u unutrašnju politiku zemalja u koje su akreditovani," tvrdi bivši diplomata Nikolas Brns (Nicholas Burns), koji je bio američki ambasador u NATO-u i Grčkoj.

"Američki ambasador je jasno pokazao da je politički aktivista koji će koristiti svoj položaj da promoviše političke promene u zemlji domaćinu (i širom Evrope)," napisao je Metju Von Roh (Mathieu von Rohr), zamenik šefa za inostranu politiku u Špiglu (Der Spiegel) .

Diplomata je dokazao da je podeljenih stavova čim je došao u Nemačku, “šepureći se” svojom novom ulogom nakon tvita da bi nemačke kompanije "odmah trebale obustaviti operacije" u Iranu, nakon što se SAD povukle iz nuklearnog pakta sa zemljom - uprkos tome što je Evropa ostala u okviru sporazuma.

Nemački političari traže proterivanje novog američkog ambasadora iz zemlje

U međuvremenu, raste broj poziva za nemačku kancelarku Angelu Merkel da protera američkog ambasadora, piše britanski Indipendent (Independent).

Nemačko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je "zatražilo objašnjenje od američke strane".

Nakon što su komentari počeli da izazivaju kontroverze, Grenel se pravdao na društvenim mrežama: "Stojim iza mojih komentara da doživljavamo buđenje tihe većine - onih koji odbacuju elite i njihov utecaj," napisao je američki ambasador. Ali dodao je da je ideja da podržava kandidate odnosno partije smešna.

Independent tvrdi i da bi proterivanje Grenela predstavljalo još jedan udarac za Trampa. List podseća da se Tramp posebno trudio da mnoga od njegovih političkih imenovanja potvrdi Senat SAD, uprkos tome što je bio suočen sa time da veliki broj ljudi napušta administraciju.

XS
SM
MD
LG