Dostupni linkovi

Vanredna vijest

“Trampoforija” u Srbiji: Emotivni revanšizam i nerealna nadanja


Naslovnice novina u Srbiji

Politički analitičar Boško Jakšić za “Zašto?” objašnjava euforiju koja vlada u Srbiji nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Americi i nadama koja ona budi u Srbiji da bi on mogao pomoći da se vrati Kosovo:

 • Revanšizam
  Ja mislim da se tu radi o čistom emotivnom revanšizmu i nedostatku realnosti. Srbi to doživljavaju kao osvetu Hilari Klinton i Bilu Klintonu koji je, kao, oteo Kosovo i napravio NATO državu.

  I s obzirom da je Trump sada porazio Hilari to bi sada trebao da bude taj revanšizam. Mislim da je ta stvar potpuno besmislena To je emotivni revanšizam.

 • Apstrakcija
  U tome nema nikakve racionalne procene jer pomišljati da će Tramp da promeni politiku prema Kosovu, da odustane od Kosova, od podrške kosovskoj nezavisnosti i da ide dotle da Srbiji vrati Kosovo, to je zaista, najmanje rečeno, neozbiljno.

  Ali to je takva apstrakcija da je to prosto neverovanto.

 • Rođendani
  Opet imamo taj stepen jedne euforije s tim da se na globalnom planu situacija popravlja. Do sada smo osnivali ruske partije i javno slavili rođendane Vladimira Putina a sada se to balansira.

  Ono zbog čega je to negde dobro je to da pominjanje predsednika Sjedninjenih Država više neće niti negativna konotacija kao što je uglavnom do sada bilo.

 • Porivi
  Loša vest je pri tom što su porivi za tu vrstu reagovanja ponovo ovi emotivni a ne realna politika.

XS
SM
MD
LG