Dostupni linkovi

Otvoreni sukob Trampa i republikanskih lidera


Donald Tramp
Donald Tramp

Piše: Glas Amerike (VOA)

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp žestoko je u utorak napao najviše zvaničnike Republikanske stranke koji su mu uskratili podršku, dok je istovremeno priznao ne može da postigne dobre rezultate ako ga oni uopšte ne podržavaju.

Tramp je na Tviteru poručio da je predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan "veoma slab i neefikasan lider", reagujući na Rajanovu odluku da više ne učestvuje u kampanji za kandidata stranke i da ne brani njegove uvredljive komentare koji su okrenuli birače protiv kontroverznog biznismena.

Posle Rajanovog povlačenja, Tramp je naglasio: "Veoma je dobro što su mi skinuti lanci i što mogu sada da se borim za Ameriku onako kako želim". Takođe je dodao da su demokrate uvek bile lojalnije od republikanaca.

Rajan, koji nije odustao od podrške Trampu, gotovo je priznao da će demokratski kandidat Hilari Klinton da porazi Trampa na izborima 8. novembra, uz najavu da će da učestvuje u kampanji za republikanske kolege, da bi pokušao da zadrži republikansku većinu u Predstavničkom domu i izbegne da demokrate preuzmu kontrolu i tako daju Hilari Klinton "blanko ček" za legislativne poteze.

U jednom od tvitova, Tramp je naveo da je pobedio u drugoj debati, ali da je teško ostvariti dobar rezultat ako mu Pol Rajan i drugi ne daju nikakvu podršku.

U drugoj poruci na Tviteru, poručio je: "Naš veoma slab i neefikasan lider razgovarao je telefonom sa članovima koji su bili besni zbog njegove nelojalnosti".

Pojedini konzervativni kongresmeni protestovali su zbog Rajanove odluke da se distancira od republikanskog kandidata, navodeći da nema razloga za to četiri nedelje uoči izbora.

Mnogobrojni republikanski zvaničnici, među kojima i predsednički kandidat na izborima 2008. godine, senator iz Arizone Džon Mekejn, uskratili su podršku Trampu ili ga pozvali da odustane od izborne trke posle objavljivanja video snimka iz 2005. godine u kojem republikanski kandidat iznosi vulgarne komentare o ženama. Tramp je, međutim, poručio da nema šanse da će da se povuče.

Nove ankete pokazuju da se povećava prednost demokratske kandidatkinje, dok je i sam Tramp priznao na jučerašnjem skupu u Pensilvaniji da mu neće biti lako da pobedi na izborima u novembru.

"Možda ću jedva da pređem cilj, ali ćemo ga preći", rekao je Tramp pristalicama. Takođe je najavio da će da drži šest skupova dnevno, poslednje nedelje predizborne kampanje, da bi pokušao da porazi Klinton.

Naglasio je i da će da nastaviti da govori o tome kako "Hilari i Bil rade neprilične stvari", ako bude objavljeno još snimaka iz perioda kada je Tramp redovno u brojnim radijskim programima govorio o svojim seksualnim podvizima.

U međuvremenu, Klinton se na skupu u Ohaju podsmejavala Trampovoj karijeri voditelja rialiti programa, dok je ona bila na položaju državne sekretarke.

"Na dan kada sam ja u Beloj kući pratila napad u kojem je ubijen Osama bin Laden, on je bio voditelj programa 'Celebrity Apprentice'. Tako, da ako želiš da razgovaraš o tome šta smo radili poslednjih 30 godina, samo napred", poručila je Hilari Klinton.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG