Dostupni linkovi

Tramp podržava ponovni izbor Orbana za mađarskog premijera


Mađarski premijer Viktor Orban i bivši predsednik SAD Donald Tramp tokom susreta u Beloj kući, 13. maj 2019.

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Trump) izjavio je u ponedeljak da u potpunosti podržava Viktora Orbana tokom predizborne kampanje, ocenjujući da je mađarski premijer "veliki lider, kojeg svi poštuju".

Orban "svim srcem voli svoju zemlju i traži bezbednost za svoj narod", rekao je Tramp i pozvao na podršku mađarskom premijeru na izborima zakazanim u aprilu.

Bivši predsednik SAD ocenio je kao "izvanredan" rad Orbana na "zaštiti Mađarske, obuzdavanju ilegalne imigracije i otvaranju radnih mesta" i dodao da zbog toga ima njegovu "potpunu podršku".

Tramp je za vreme svog mandata primio Orbana u Vašingtonu 2019. i pored kritika drugih evropskih lidera o stavu mađarskog premijera prema migrantima i osobama zajednice LGBT.

Orban je sa svoje strane izrazio žaljenje posle predsedničkih izbora u SAD na kojima je Tramp izgubio, navodeći da je Mađarska izgubila "veliku međunarodnu podršku".

Veoma je neobično da bivši ili sadašnji predsednik SAD javno podržava kandidate na stranim izborima, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Orbanovi kritičari ističu da je njegov vladajući Fides demontirao demokratske institucije u Mađarskoj, uništavajući nezavisnost pravosuđa i pojačavajući medije.

On je takođe pojačao anti-LGBT kampanju u nastojanju da sebe prikaže kao čuvara hrišćanskih vrednosti protiv zapadnog liberalizma, što takođe uključuje tvrdu anti-imigracionu politiku.

Orban je bio prvi lider jedne nacije Evropske unije koji je 2016. podržao Trampovu kandidaturu za predsednika. Tramp je kasnije ugostio Orbana u Beloj kući 2019.

Mađarski premijer je takođe podržao Trampovu kandidaturu protiv predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) 2020. godine. Orban, koji je na vlasti od 2010, suočava se sa velikim izazovom jer se više opozicionih partija po prvi put ujedinilo oko jednog kandidata.

XS
SM
MD
LG