Dostupni linkovi

Trampu ponovo novčana kazna, sudija prijeti zatvorom


Tramp nakon suđenja na Krivičnom sudu na Menhetnu u Njujorku 30. aprila 2024.
Tramp nakon suđenja na Krivičnom sudu na Menhetnu u Njujorku 30. aprila 2024.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) proglašen je krivim za nepoštovanje suda nakon što je deseti put prekršio zabranu komentarisanja procesa.

Sudija Huan Merčan (Juan Merchan) kaznio je Trampa novčano sa 1.000 dolara i rekao da će razmotriti zatvorsku kaznu za njega ukoliko nastavi da krši zabranu.

Merčan je kazao da se čini da dosadašnje novčane kazne ne odvraćaju Trampa od kršenja naloga koji mu zabranjuje davanje javnih komentara o porotnicima, svjedocima i porodicama sudija i tužilaca.

On je naveo da je zatvorska kazna "posljednja opcija" i da će pokušati da je izbegne po svaku cijenu ali da se se Trampova "kontinuirana i namjerna kršenja" sudske zabrane svode na "direktan napad na vladavinu zakona".

"Ne želim da nametnem zatvorsku kaznu i dao sam sve od sebe da to izbjegnem. Ali izreći ću je ako bude neophodno", kazao je Merčan.

Njujorški zakon dopušta novčane kazne do 1.000 dolara ili zatvor do 30 dana za kršenje sudske zabrane komentarisanja procesa.

Merčan je prethodno kaznio Trampa sa ukupno 9.000 dolara zbog devet objava na društvenim mrežama kojima je prekršio sudsku zabranu.

Suđenje Trampu u prvom od četiri krivična postupka protiv njega, ušlo je u dvanaesti dan.

Tužioci na Menhetnu kažu da su Tramp i njegovi saradnici učestvovali u ilegalnoj šemi kako bi uticali na predsedničku kampanju 2016. suzbijanjem negativnih priča.

Proces se zasniva na tajnim isplatama 2016. od 130.000 dolara bivšoj porno Stormi Danijels (Stormy Daniels) kako bi prećutala seksualni odnos za koji kaže da je imala s Trampom 10 godina ranije.

Tramp se izjasnio da nije kriv i negira da je sa Danijels imao odnos.

Tužioci su isplatu prikazali kao kriminalni pokušaj da se obmanu glasači u vreme kada se Tramp suočavao s drugim optužbama za grubo seksualno ponašanje.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG