Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li će Trampov izbor uticati na ulazak Crne Gore u NATO?


Glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore je članstvo u NATO, čiji je pristup do ovog trenutka ratifikovalo 13 zemalja

Nakon pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim država, u Crnoj Gori se postavlja pitanje kakav će biti njegov odnos prema zajedničkom odbrambenom sistemu, prema regionu Zapadnog Balkana, a time i – da li će Trampov izbor uticati na posljednje korake Crne Gore ka članstvu u NATO?

Od trenutka kada je saopšteno da je Donald Tramp postao 45. predsjednik SAD, u izjavama najviših crnogorskih zvaničnika je izraženo očekivanje da taj izbor neće uticati na kontinuitet američke spoljne politike, a time i da neće biti zastoja u ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO alijansi.

Glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore je članstvo u NATO, čiji je pristup do ovog trenutka ratifikovalo 13 zemalja od postojećih 28 članica Sjevernoatlantske alijanse. Nakon što sve članice NATO ratifikuju Protokol, Crna Gora postaje 29-ta članica, a što bi trebalo da se dogodi tokom proljeća naredne godine.

Ratifikaciju Protikola bi, krajem decembra ili početkom naredne godine, trebalo da učini i američki Senat, te crnogorski zvaničnici ne očekuju bilo kakvo pomjeranje. Tako je ministarka odbrane ocjenila da izbor Donalda Trampa neće uticati na transatlantski put Crne Gore.

Na globalnom planu, tek treba da bude jasniji odnos novog američkog predsjednika prema zajedničkom odbrambenom sistemu
Na globalnom planu, tek treba da bude jasniji odnos novog američkog predsjednika prema zajedničkom odbrambenom sistemu

Predsjednik i premijer su takođe saopštili da očekuju da Amerika ratifikuje protokol.

Na globalnom planu, tek treba da bude jasniji odnos novog američkog predsjednika prema zajedničkom odbrambenom sistemu, te odnos prema regionu Zapadnog Balkana. Poznavaoci spoljnopolitičkih prilika vjeruju da će nova američka administracija zadržati kontinuitet u spoljnoj politici.

Jedini potencijalni negativan scenario u odnosu na Zapadni Balkan, saopštio je doskorašnji ambasador Crne Gore u Americi Srđan Darmanović za televizju „Atlas“, ali za koji je rekao da je malo vjerovatan:

„Presudan faktor biće odnos Trampa prema Rusiji. Ukoliko on bude spreman da se politika interesnih sfera i da se svijet dijeli kao što se to radilo na Jalti, onda je zaista Balkan u nezavidnom položaju. I moguće su razne opcije u ovom dijelu svijeta. Međutim, ja nisam siguran da li je tako nešto više moguće u današnjem svijetu“.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera ne vjeruje da će izbor Donalda Trampa na bilo koji način uticati na posljednje korake na putu Crne Gore u NATO.

„Mislim da neće doći do bilo kakvog pomjeranja, makar kada se tiče Crne Gore. Jednostavno novi predsjednik ne može u jednom tako kratkom roku uticati na te stvari. A moramo imati u vidu da se radi o jednom čitavom sistemu. Koliko god Tramp želi da ode lijevo ili desno i da neke svoje eventualno projekcije iz kampanje implementira, jednostavno to neće biti moguće jer mu sam sistem to neće dozvoliti.

Tako da, kada je Crna Gora u pitanju tu zaista ne očekujem bilo kakvu promjenu. Mislim da će doći vrlo brzo do ratifikacije Protokola i mi možemo slobodno očekivati da Crna Gora već na proljeće 2017, usudiću se da kažem postane članica NATO saveza“, kaže Kentera.

Ključni faktor u čitavom procesu odlučivanja je, da američki sistem ne zavisi od jednog čovjeka, kaže predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore.

„Amerika nije jedan čovjek. Nije to samo predsjednik SAD koji donosi te odluke. Naravno, njegova je posljednja, ali postoji čitav jedan sistem koji će biti tu da ga informiše o svim bitnim stvarima da bi Amerika bila broj jedan u svijetu. Kada u ovom periodu tranzicije vlasti, do 20. januara, shvati šta je sve potrebno uraditi i na spoljnjem i unutrašnjem planu, ja zaista mislim da će doći do jedne promjene u retorici predsjednika Trampa u odnosu na ono što je bila retorika u samoj kampanji“, zaključuje Kentera

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG