Dostupni linkovi

Mulerova istraga: Republikanci protiv demokrata


Robert Muler, specijalni istražitelj
Robert Muler, specijalni istražitelj

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) i njegovi saveznici su pojačali napade na istragu o umiješanosti Rusije u američke izbore 2016. godine, dok su se lideri Demokratske stranke suočili s rastućim pritiskom kako bi odbranili legitimitet istrage specijalnog istražitelja Roberta Mulera (Roberta S. Muellera III).

Vošington post (Washington post) piše da su neke demokrate uznemirene da njihova stranka ne čini dovoljno da bi se suprotstavila Trampovim neuspješnim pokušajima da potkopa istragu tako što je proglašava političkim napadom na njegovo predsjedavanje.

"Oni brinu o plaćanju cijene na izborima u novembru ako javnost ne bude bolje upoznata o istrazi, koja je rezultirala optužnicama protiv 19 osoba i pet priznanja krivice," piše Post i dodaje da te demokrate vrše pritisak na partijske lidere, koji su uglavnom radije gledali kako njihovi kandidati govore o drugim pitanjima.

Upotreba povjerljivog izvora sada je u prvom planu Trampa i konzervativnih zakonodavaca, odnosno njihove dugotrajne borbe s Odjelom za pravosuđe u vezi sa Mulerovom istragom, koju predsjednik opisuje kao "lov na vještice".

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudolf Đulijani (Rudolph W. Giuliani), koji se nedavno priključio pravnom timu Trumpa, rekao je da se predsjednik osjeća sve više ohrabrenim da govori o istrazi.

"On smatra da se javno mnijenje okrenulo u njegovu korist. Zašto se to i dalje dešava? Šta god da imaju - zašto to ne završe?", rekao je.

"Nećemo odustati dok to ne razriješimo do kraja", rekao je Đulijani.

Demokrate su izbjegavale da govore o Rusiji. Evo zašto se to mijenja

Stratezi su mjesecima savjetovali demokratskim kandidatima da se drže podalje od istrage o kontaktima Trampove kampanje s Rusijom tokom izbora 2016. godine, piše Tajm (Time).

Ovo se značajno mijenja, navodi sedmičnik, te dodaje da su demokrati počeli više govoriti o Trumpovoj administraciji i pravnim problemima.

Jedan od razloga je što je i sam Trump opsjednut istragom, koja je u vijestima uvijek izdvojena kao "ruska priča", je taj što je Mulerov tim počeo "skupljati trofeje", osiguravši nekoliko priznanja krivice. A dodatni razlog je to što je liberalno krilo partije već entuzijastično kad je riječ o istrazi.

Time zbog toga pita kako su se demokrate odlučile da prihvate priču o Rusiji? Kroz mnogo vrlo pažljivih istraživanja, fokus grupa i okruglih stolova sa stratezima, pojašnjava ovaj magazin.

Demokratski lideri vjeruju da su shvatili kako raspravljati o istrazi a da ne budu uvučeni u Trumpove tvrdnje o “lovu na vještice”. Dio ove strategije jeste usmjeravanje pažnje na Trumpove odgovore, za koje vjeruju da su toliko prozirno pristrasni da će glasači koji su dosad bili neodlučni uskoro odabrati strane.

Time podsjeća da su u ponedjeljak, demokrate Kongresa objavile niz antikorupcijskih prijedloga koji su usmjereni na kampanju pod nazivom "Bolji dogovor za našu demokratiju."

"Amerikanci žele da znaju šta ova administracija krije", rekla je Andrea Purse, demokratski strateg.

"Bolje je fokusirati se na prikrivanje, ometanje pravde. Zločini su otkriveni i dalje će se otkrivati i bolje je time se baviti, a ne onim što smatram da ljudi vide kao bitku za nešto što je prošlost," rekao je za Time Nik Gurevič (Nick Gourevitch) iz Globalne strategijske grupe.

Umjesto da se fokusira na detalje izbora 2016. godine, rekao je on, bilo bi mudrije da demokrati "više pažnje obrate na ono što se događa danas i koji su zločini otkriveni".

Milere počinješ da me plašiš!

Uz ovu poruku kolumnista Nju Jork Tajmsa (New York Times) Frank Bruni počinje tekst o dostignućima istrage Milera.

"Zamislite trenutak da Miler nikada nije bio angažovan kao specijalni istražitelj i da nikada nije bilo nikakvog zahtjeva za tom istragom," piše autor i pita: "Na šta ćemo sada da se fokusiramo?"

"Možda bi informacija Politika (Politico) da predsjednik Tramp namjerno koristi mobilni telefon koji nema stroge sigurnosne zaštite privukla više pažnje", stoji u tekstu.

U njemu autor ocjenjuje da je to sjajan primjer Trampovih dvostrukih aršina i naziva ga dvosturkim licemjerom.

"Muler i Rusija, Rusija i Muler: Ovo je bubanj, ponekad zaglušujući i često anulira sve drugo. To je mjerilo koje je postalo važnije od bilo čega drugog, odnosno test koji Tramp mora proći," pojašnjava kolumnista NYT-a i opet postavlja pitanje – šta ako prođe?

List smatra da ga to neće učiniti uspješnim predsjednikom, sposobnim liderom ili čak pristojnim ljudskim bićem, ali će to dozvoliti gospodaru zabave da odvuče pažnju mnogih Amerikanaca sa svojih drugih zlodjela.

"Što Milerovi vojnici duže rade, to više brinem, a razlog za to je trajanje. Postoje te cake s advokatskim ekstravagancijama: da bi bili vjerodostojni, oni moraju biti temeljni, ali da bi bili temeljni, oni rizikuju da postanu glomazni", dodaje autor.

Po njegovom mišljenju, već postoji dokaz o pokušaju ometanja pravde, ali, kako kaže, Tramp nije idiot i poručuje:

"Dok smo opsjednuti onim što bi moglo biti skriveno u sjenama, sve nam je to pred očima."

XS
SM
MD
LG