Dostupni linkovi

Tramp deli republikance


Donald Tramp
Donald Tramp

Sve su zaoštrenija neslaganja unutar američke Republikanske partije. Naime, nastupi predsedničkog kandidata te stranke Donalda Trampa (Donald Trump), njegove poruke i izjave, sve su iritantnije i za deo samih Republikanaca, zbog čega mu ju je upravo okrenula leđa jedna od viđenijih stranačkih donatorki.

Izvršna direktorka kompanije “Hjulit pakard” (Hewlett Packard) Meg Vitmen (Meg Whitman) izjavila je da Tramp urušava nacionalnu građevinu i otvoreno podržala kandidaturu demokratkinje Hilari Klinton (Hillary Clinton). Tramp se, bar za sada, na poteze poput ovog preterano ne obazire, a oštricu svoje kampanje i dalje usmerava ka demokratama.

Barak Obama
Barak Obama

Samouvereno konstatujući da o spoljnoj politici zna više od odlazećeg predsednika Baraka Obame (Barack Obama), Tramp navodi primer Ukrajine, te podvlači da je pred Obaminim očima Rusija izvršila aneksiju Krima.

U nastavku, samo nekoliko dana nakon što je sugerisao da bi tu nasilnu teritorijalnu izmenu trebalo prihvatiti, Tramp zaključuje:

“Obama je grozan predsednik. Najverovatnije najgori predsednik u istoriji ove zemlje. Njegov mandat je katastrofa. Pogledajte šta se dogodilo na Bliskom istoku, sa Sirijom.”

Ni sam Obama nema bolje mišljenje o spoljno-političkim veštinama Donalda Trampa. Sa konferencije za novinare u Vašingtonu je odgovorio:

“Stvar je u tome da on nema osnovna znanja o ključnim pitanjima Evrope, Bliskog Istoka, Azije. Tramp je žalosno nespreman za ovaj posao.”

No, političko obrazovanje i nije predizborni adut biznismena naširokog poznatog po projektima iz sveta entertejmenta. U svom stilu on saopštava da upravo Obamine izjave sugeršu da se plaši republikanskog trijumfa, a sopstvene nastupe boji opaskama kao istrgnutim iz nekog od popularnih sitkoma. Poslednji, koji kruži internetom, je nakon što se tokom govora osvrnuo na plač bebe, koju je majka očigledno dovela u publiku među Trampove podržavaoce:

“Ne brinite zbog bebe. Volim bebe. Volim plač bebe. Kakva beba! Ne brinite!”

Da bi samo neki minut kasnije pokazao da mu taj zvuk, baš i ne prija:

“Zapravo sam se samo šalio, možete odvesti bebu odavde. Izgleda da mi je poverovala da volim da slušam bebe kako plaču doko govorim.”

Teško je razaznati šta je ozbiljno a šta ne u Trampovom govoru, ali štete po društvenu klimu sve glasnije uočavaju i sami republikanci, što ih je upravo koštalo podrške Meg Vitmen. Poznata donatorka Republikanske stranke na fejsbuku je obelodanila svoja neslaganja.

“Glasati za republikance samo zbog lojalnosti stranci značilo bi podržati kandidaturu za koju verujem da eksploatiše ljutnju, ksenofobiju i radikalne podele. Trampova nesigurnost ugorzila bi naš prosepritet i nacionalnu bezbednost. Njegov autoritarni karakter je pretnja za još mnogo toga”, napisala je Vitmen.

Ovim rečima Vitmen se, praktično, pridružila Tedu Kruzu (Ted Cruz) koji je u trci za republikanskog kandidata poražen, da bi u finalu bio izviždan od pristalica sopstvene stranke, pošto je javno objavio da ne može podržati Trampa. Vitmanova je otišla korak dalje, te javno podržala Hilari Klinton, pokazujući tako slaganje i sa Obamin upravo iznetim komentarom o Trampovoj nekompetentnosti za njegovog naslednika u Beloj kući:

“To nije samo moje mišljenje – već i mnogih istaknutih republikanaca. Mora da dođe tačka na kojoj kažete – ‘Dosta je’. Alternativa je da cela Republikanska stranka podržava stavove koje promoviše gospodin Tramp”, kazao je Obama

Misli se pre svega, ne na populističke Trampove istupe, nego na poruke koje pothranjuju opasne stereotipe, poput širenja antimuslimanskog raspoloženja.

Bračni par Kizar i Gazala Kan
Bračni par Kizar i Gazala Kan

Tim povodom bračni par Amerikanaca poreklom iz Pakistana, čiji je sin stradao kao borac američkih trupa u Iraku 2004. godine, javno je istupio na konvenciji demokrata u Pensilvaniji. Označeni kao “Golden star” par (što je fraza kojom se u Sjedinjenim Državama označavaju porodice koje su bliskog člana izgubile u ratu) Kizar (Khizr) i Gazala Kan (Ghazala Khan), u intervjuu Glasu Amerike, ponovo su govorili o pogubnosti poruka kojima se omalovažavaju muslimani, a što su, navode, prepoznali u izjavama Donalda Trampa:

“Mi smo protiv nasilja. Osuđujemo ga i ne prihvatamo. Ono pogađa muslimane širom sveta više nego bilo koga drugog. Želimo da našu domovinu Ameriku, učinimo bezbednom, sigurnom i lepom, i nastavićemo da činimo ono što je do nas”, poručili su Kizar i Gazala Kan.

Kizar Kan, takođe, navodi da Trampova kampanja obiluje govorom bez dostojanstva, osvrćući se na njegovu izjavu da bračunom paru Kan nije trebalo da bude dozvoljeno da javno govore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG