Dostupni linkovi

Traktori samo za slikanje


Fotografije: blic.rs
Fotografije: blic.rs

Početak saradnje Srbije i Republike Srpske na osnovu sporazuma o razmjeni dobara pretvorio se u bruku

Potpredsjednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić pred kamerama uručio poljoprivrednicima kod Laktaša ključeve 20 traktora i poželio im sretan rad, a kad su se kamere ugasile od poljoprivrednika je zatraženo da vrate ključeve.

Poljoprivrednici kojima su prije tri dana potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić i ministar poljoprivrede RS Radivoj Bratić, uz kamere i čestitanje u selu Kobatovci pored Laktaša, uručili ključeve 20 subvencionisanih trakora, otišli su kućama bez svojih mašina. Čim su se kamere ugasile i ministri otišli dalje, od poljoprivrednika je zatraženo da vrate ključeve i dokumente od traktora.

Jedan od onih koji su vratili ključeve je i Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS:

„Realnost je da su ministri bili tu i da su podijelili ključeve ljudima, čestitali, ministar Dinkić poželio što više obrađenog poljoprivrednog zemljišta - i stvarno, nakon njihovog odlaska su zatraženi ključevi nazad. Očekivali smo realno da se neće dogoditi ta manipulacija - da odmah nakon odlaska novinara i ministara jednostavno budemo kao izmanipulisani.“


Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Kovačević kaže da je prilikom posjete Dinkića Banjoj Luci bila predviđena podjela ključeva, ali da bez potpisanog ugovora sa distributerom traktora marke IMT, preduzećem Agrokop iz Kobatovaca, i nije bilo moguće odmah preuzeti traktore:

„Tu nije bilo nikakve zablude i to će se završiti administrativno - tu nema nikakvih problema. Mi smo se čuli i danas sa distributerom Agrokopom Kobatovci i sve ono što je nastalo u tom određenom, malom nesporazumu oni će otkloniti - i to je zaista čisti odnos između kupca i prodavca.“

Na cijelu situaciju reagovali su i u Dinkićevom ministarstvu. Sekretar srbijanskog Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirić naveo je da je to što se desilo prilično neozbiljno od RS i Ministarstva poljoprivrede jer je dodjeli ključeva prethodilo obavještenje da je sve spremno za isporuku, a ustvari nisu ni potpisani ugovori sa dilerima.

Poljoprivrednici koji su kupili subvencionisane traktore tvrde da su im ministri saopštili jednu cijenu traktora, a distributer drugu. Cijena najtraženijeg modela IMT 539 košta, prema izjavama Dinkića i Bratića, 11.000 maraka sa subvencijom dvije vlade u iznosu od po 1.000 eura, te dodatnom subvencijom Ministarstva poljoprivrede od 1.000 maraka, a u Agrokopu kažu da je cijena oko 14.000 maraka sa svim dažbinama. Mišo Maljčić:

„Nama je bila samo konstantno govorena cijena - kako je to najjeftiniji traktor u okruženju, kako je jeftiniji nego u Srbiji. I to je bila neka polazna osnova. Nije se znalo do same dodjele ključeva. Tek kad su nam uzeti ključevi nazad, onda su nam tek počeli saopštavati cijene.“

Maljčić najavljuje da nakon svega možda i odustane od kupovine traktora. Međutim, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac mišljenja je da nema razloga za dizanje prašine jer će poljoprivrednici ipak dobiti svoje traktore po mnogo povoljnijim cijenama:

„Ovo što su dobili poljoprivrednici u RS nisu nigdje dobili - da dobijete traktor, da ga dobijete za pet ili devet hiljada, zavisno od snage, jeftinije, da dobijete kredit bez žiranata, da dobijete kredit od tri do četiri i po posto kamate, zavisno od banke s kojom ćete sklopiti aranžman, da to sve dobijete u kući koja prodaje traktore da ne hodate nikud, pa šta hoće još, majko?“


Svečanim uručivanjem ključeva prije tri dana ozvaničen je početak saradnje Srbije i RS po sporazumu potpisanom 15. juna u Beogradu o razmjeni dobara.

Sporazum podrazumijeva subvencije dvije vlade na kupovinu traktora i fiata punta iz Srbije, te proizvoda drvne industrije i turističkih organizacija iz RS.
XS
SM
MD
LG