Dostupni linkovi

Božićni prijem u ozračju aktualnih zbivanja


Siniša Tatalović, Milorad Pupovac, Jadranka Kosor, Aleksandar Tolnauer, Fotografije: Enis Zebić
Siniša Tatalović, Milorad Pupovac, Jadranka Kosor, Aleksandar Tolnauer, Fotografije: Enis Zebić
Srpsko narodno vijeće priredilo je povodom pravoslavnog Božića tradicionalni prijem. Najsnažniji pljesak od svih uzvanika dobila je premijerka Jadranka Kosor. Prijem je prošao u ozračju aktualnih zbivanja - Sanaderovog pokušaja puča, predsjedničke kampanje i srpske protutužbe protiv Hrvatske.

Već tradicionalno, vrh hrvatske politike okupio se na prijemu Srpskog narodnog vijeća pred pravoslavni Božić. Bila je tu premijerka Jadranka Kosor, šef oporbenih socijaldemokrata Zoran Milanović, HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i socijaldemokratski predsjednički kandidat Ivo Josipović.

Zagrebački gradonačelnik i nezavisni kandidat Milan Bandić, inače redovit gost na ovim domjencima, ove je godine radije odabrao turneju po Dalmaciji, nakon što mu je jučer potporu izrazio i kontroverzni Tomislav Merćep, kojeg se povezuje sa ratnim zločinima nad Srbima, posebno u Pakračkoj poljani.

Jadranka Kosor, Foto: Midhat Poturović
Premijerka Jadranka Kosor bila je pozdravljena najsnažnijim pljeskom.

Uz prigodnu čestitku „Mir Božji, Hristos se rodi,“ ona je zahvalila svojim koalicijskim partnerima iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) na dobroj suradnji, najavila nastavak borbe protiv korupcije i založila se za dobre odnose u regiji.

„Želim podsjetiti na poruku koju sam poslala u prvom trenutku nakon sporazuma sa slovenskim premijerom Pahorom o tome da je to dobra i važna poruka i poruka nade i ohrabrenja ne samo Hrvatskoj, nego i svim našim susjedima koje želimo pratiti i podupirati na europskom putu.“


Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac također se založio za bolje odnose sa susjedima, u prvom redu sa Srbijom, i potom pohvalio premijerkino jučerašnje čvrsto držanje.

„Izgledalo je kao da ćemo u novu godinu ući sa problemima, ali ušli smo tako da znamo kako se nositi sa problemima i kako na njih odgovoriti. Uzdam se da ćemo to raditi tokom cijele godine u koju smo ušli.“


OPROSTITE, NEĆEMO VIŠE

Protojerej Marinko Juretić je nakon božićne čestitke svima nazočnim, premijerki i budućem predsjedniku poželio mnogo uspjeha u radu, a evo što je poželio od budućeg hrvatskog predsjednika.

„Da nastoji da uradi da moja domovina i moja otadžbina povuku one besmislene tužbe jedni protiv drugih, da pružimo ruke prijateljstva i mira jedni drugima i da kažemo – oprostite, nećemo više!“

Veljko Džakula: Izbjegava se da se govori o suštini stvari koja pogađa srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a korupcija je zajednički problem koji je ova vlada njegovala šest godina.
Predsjednica Vijeća srpske manjine grada Rijeke Darinka Janjanin podsjetila je u izjavi za Radio slobodna Europa na problem koji je izvor svih drugih problema.

„Nažalost, gotovo je nevjerojatno da izbjeglička priča u Hrvatskoj i u cijeloj regiji još nije završena. Prisjetimo se samo Sarajevske deklaracije koja je bila jedan sjajan dokument kojeg su se sve vlade trebale pridržavati, ali nisu, i danas smo tu gdje jesmo.“


Vječni opozicionar, predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula kazao je u izjavi za RSE kako su svi – od premijerke do njezinog koalicijskog partnera Pupovca kazali kako je najveći hrvatski problem – korupcija.

„Ja bih rekao – korupcija koju su oni šest godina podržavali i tolerirali, a bježali su od onih istinskih problema koji nisu riješeni – prije svega kod Srba, jer ovo je naš praznik i u našu čast su došli svi da nam čestitaju. Nisu riješena stanarska prava, konvalidacija, zapošljavanje, nije riješen otkup i kvalitetno stambeno zbrinjavanje. Prema tome, mi ostajemo na istom. Izbjegava se da se govori o suštini stvari koja pogađa srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a korupcija je zajednički problem koji je ova vlada njegovala šest godina.“

Tradicionalne nagrade Srpskog narodnog vijeća dobili su za unaprjeđenje odnosa Hrvata i Srba Igor Mandić, za unaprjeđenje položaja Srba u Hrvatskoj Jovan Mirić, a za njegovanje tradicija antifašizma Slavko Goldstein, koji je za RSE duhovito komentirao ovu nagradu.

„Sada imam diplomu da sam antifašist, i sad mi nitko ne može reći – da nisam!“
XS
SM
MD
LG