Dostupni linkovi

Ekstremne temperature u Španjolskoj


Turisti u Madridu, 15. srpnja 2022.

Toplotni val koji je zahvatio Španjolsku od 9. srpnja ne prestaje i ekstremne temperature očekuju se 24. srpnja na jugu zemlje, gdje bi moglo biti izmjereno 45 stupnjeva Celzija.

Usprkos nekoliko dana relativnog predaha, kada su temperature nakratko pale ispod 40 stupnjeva, zemlju je zahvatila vrućina koja traje dva tjedna.

Prema navodima nacionalne meteorološke agencije (Aemet) u narednom periodu temperature će biti iznad 36 stupnja u cijeloj zemlji, izuzev sjeverozapada.

Regija Kordobe u Andaluziji na jugu bit će najtoplija s očekivanim maksimumima od 45 stupnjeva.

U toj oblasti je u kolovozu 2021. zabilježen apsolutni temperaturni maksimum u Španjolskoj s 47,4 stupnja u Montorou.

Zbog vrućine povezane s manjkom padavina na Iberijskom poluotoku od početka godine, vlada ekstremni rizik za požare u cijeloj zemlji, navela je meteorološka služba.

Na Tenerifama, na Kanarskim otocima, u šumskom požaru izgorjelo je 2.156 hektara, a evakuirano je gotovo 600 ljudi, priopćile sinoć službe za spašavanje.

Od početka godine u Španjolskoj izgorjelo je više od 200.000 hektara površina, prema podacima europskog sustava obavještavanja o šumskim požarima (EFFIS) što je čini zemljom Europe najteže pogođenom požarima.

XS
SM
MD
LG