Dostupni linkovi

Crveni meteo alarm u BiH zbog toplotnog udara


Toplotni udar sa temperaturama od 35 do 41 stepen Celzijusa zahvatio je BiH. Crveni meteo alarm uključio se u pet bh. gradova, Banja Luci, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Višegradu. Meteorolozi najavljuju osvježenje i pad temperatura u ponedjeljak uveče, a liječnici savjetuju minimalno izlaganje suncu.

Sa šeširima na glavama i flašicama vode u rukama građani BiH, oni koji moraju izaći iz svojih domova, spas od vrućina traže u kratkotrajnom hlađenju u hodnicima klimatizovanih tržnih centara, te pod krošnjama drveća u parkovima. Vrućinu teško podnose:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

BiH pogodio je drugi od četiri najavljena ovogodišnja toplotna talasa. Danas je crveni meteo alarm uključen u pet bh. gradova, što predstavlja izuzetnu opasnost zbog visoke temperature. Meteorolog Federalnog hidromteteorološkog zavoda Željko Majstorović kaže kako će doći do blagog pada temperature već sutra.

“Od sutra, zbog nailaska jednog manjeg poremećaja, temperature padaju, ali ne previše. Biće i dalje toplo i sunčano, samo što će biti nešto malo svježije”, poručuje Majstorović.

Samo u protekla 24 sata Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS zabilježio je više od 600 pacijenata. Uglavnom, građani se žale na stomačne probleme, te vrtoglavice.

Dežurni ljekar, primarijus dr Tihomir Bera apeluje na građane da ne izlaze na sunce u periodu od 11 do 16 sati.

“Čovjek se mora prilagoditi novonastalim uvjetima. Do 10 sati završiti neophodne obaveze, odlazak u kupovinu i na pijacu. Uzimati što više tečnosti, te jesti isključivo voće i povrće”, savjetuje dr Bera.

Pozivi poslodavcima

A zbog vrućina Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine zahtijeva od poslodavaca da poduzmu dodatne mjere zaštite radnika.

Također, poziva predstavnike vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdaju upute poslodavcima i da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju naredna dva dana, proglase stanje elementarne nepogode.

Na taj način će se, kako navodi Sindikat u saopštenju, poduzeti neophodne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, posebno radnika.

"Ukoliko se poslodavci, ali i nadležni organi izvršne vlasti na svim nivoima u Federaciji BiH ogluše o ovaj zahtjev Sindikata i ne pokažu spremnost da se zaštiti sigurnost i zdravlje radnika i građana, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će pozvati sve svoje sindikalne organizacije da poduzmu zakonom dozvoljene aktivnosti", stoji u saopštenju.

I Savez Savez sindikata Republike Srpske pozvao je poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da zbog ljetnih vrućina koje prelaze 40 stepeni celzijusa izvrše preraspodjelu radnog vremena ili na drugi način organizuju proces rada kako bi sačuvali zdravlje i živote svojih radnika.

„Ono na šta se mi pozivamo jeste Zakon o zašititi na radu. Jedan od članova tog zakona vrlo jasno definiše da su poslodavci obavezni da obezbijede radniku na radnom mjestu da to bude sigurno i zdravo radno mjesto“, kazala je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Sami apeli ne dopiru do ušiju odgovornih, a to je najbolje vidljivo po tome što inspekcije rada ne obilaze gradilišta i samim tim ne poštuju slovo zakona. Mišić ističe da sindikat može zaštiti samo svoje članove, dok su ostali prepušteni na milost poslodavcima:

„Ono što mi možemo uraditi jeste da tamo gdje imamo sindikat tražimo preraspodjelu radnog vremena ili zamjenu radnika na svakih 60 ili 30 minuta.“

Toplotni udar zagrijao je živu u termometrima do 43 stepena celzijusa. Na takvoj vrućini ni ptice ne lete, a na ulicama Banjaluke vlada sablasna tišina. Jedino što se čuje su zvuci građevinskih mašina i glasovi radnika koji po banjalučkim gradilištima zarađuju hljeb sa sedam kora. Radnici nevoljko pričaju o svojoj muci:

„Teško je, vrućina“, „Izdržavamo nekako. Kad moramo. Malo se sklonimo i tako“, „Može dok je hlada. A kda je sunce, idemo u hlad. Za hladom hodamo“, „Plate u mizerne, male. Gore cipele, ali radi se“, „Vruće jeste, bogami, od jedno dvanaest do četiri“, kažu oni.

I dok je betonski hlad jedina zaštita radnicima na građevini, sa druge strane radnici Parlamentarne skupštine RS puštaju se sat ranije sa posla iako svoj radni dan provode u klimatizovanim prostorijama ispijajući hladna pića za mnogo veće novce.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG