Dostupni linkovi

Toplotni talas nazvan 'Kerber' zahvatio Evropu


Vrućine u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 12. juli 2023.
Vrućine u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 12. juli 2023.

Toplotni talas zahvatio je dijelove južne Evrope i sjeverozapadne Afrike, s mogućim rekordnim temperaturama idućih dana.

Očekuje se da će temperature preći 40 stepeni Celzijusa u dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske.

U Italiji bi temperature mogle doseći i 48.8 stepeni Celzijusa. Crveno upozorenje izdano je za deset gradova, uključujući Firencu i Rim.

Meteorološko društvo italije je toplotni talas nazvalo Kerber po mitskom čudovištu s tri glave, psu čuvaru pakla.

Met Office kaže da će temperature biti na vrhuncu u petak, 14. jula, a BBC Weather kaže da bi veliki dijelovi južne Evrope mogli zabilježiti temperature preko 40 stepeni.

Prošle godine tokom ljetnjih toplotnih talasa u Evropi smrtno je nastradalo 60.000 ljudi, a kako su otkrili naučnici, vrućine su postale smrtonosnije zbog efekta staklene bašte koja se stvara na planeti.

Statističari Evropske unije su u avgustu 2022. Proglasili alarmantno stanje, dok su velike vrućine, suša i požari progutali veći dio kontinenta, nakon što su vidjeli neuobičajeno velik broj ljudi koji su umrli tokom najtoplijeg ljeta u Evropi ikada.

Stručnjaci za javno zdravstvo preko tih modela su su utvrdili koliko se smrtnih slučajeva može povezati s visokim temperaturama. Otkrili su da su 61.672 osobe umrle od uzroka povezanih s vrućinom u Evropi između 30. maja i 4. septembra 2022.

Stopa smrtnosti bila je najviša u Italiji, Grčkoj, Španiji i Portugalu.

Izvor: BBC, The Guardian
XS
SM
MD
LG